Πανορθόδοξη Σύνοδος: Κίνηση εκτόνωσης από τη Μόσχα

Πανορθόδοξη Σύνοδος: Κίνηση εκτόνωσης από τη Μόσχα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας με στόχο την παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, ώστε να μεταδοθεί εικόνα ενότητας των ορθοδόξων, εξελίσσεται στο παρασκήνιο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα στην Κρήτη θα μεταβεί τις επόμενες ώρες σε ρόλο παρατηρητή απεσταλμένος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας απαρτίζεται από εκπροσώπους των κοινοβουλίων τριάντα περίπου χωρών με ορθόδοξους πληθυσμούς και έχει ως πρόεδρό της τον Ρώσο κ. Σεργκεϊ Ποπώφ και Γενικό Γραμματέα τον Έλληνα υφυπουργό των Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη.

Επισήμως δεν επιβεβαιωνόταν από ρωσικής πλευράς μια τέτοια κίνηση, ωστόσο πηγές προσκείμενες στην Διακοινοβουλευτική, εξέφραζαν στην “Κ” την αισιοδοξία τους ότι η προσπάθεια θα έχει θετική κατάληξη συμβάλλοντας στην εκτόνωση της έντασης που προκάλεσε η απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας και αυτών της Γεωργίας, Βουλγαρίας και του πατριαρχείου Αντιοχείας, να απέχουν από την σύναξη της Κρήτης.

Είχε προηγηθεί η υπαναχώρηση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ενώ αρχικά είχε συνταχθεί με τα παραπάνω πατριαρχεία, κατόπιν ισχυρών αντιδράσεων στο εσωτερικό της αποφάσισε να συμμετάσχει με τον πατριάρχη της κ. Ειρηναίο.

Η «απώλεια» της Σερβικής Εκκλησίας αποδυνάμωσε το μέτωπο υπέρ της αναβολής της Συνόδου, για την οποία πίεζε η Μόσχα, και σε συνδυασμό με την παρέμβαση της Διακοινοβουλευτικής απέφερε το μικρό βήμα «πίσω» της Ρωσικής Εκκλησίας, που αναμένεται να το προβάλλει, εφόσον τελικά γίνει, ως χειρονομία καλής θέλησης στο όνομα της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας  αναμένεται να συνέλθει στη Θεσσαλονίκη στις 4 Ιουλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή