Παγιωμένη κατάσταση οι εισβολές στο ίδρυμα

Παγιωμένη κατάσταση οι εισβολές στο ίδρυμα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γρίφος του Πολυτεχνείου, τον οποίο ουδείς φαίνεται διατεθειμένος ή επαρκής για να λύσει, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα. Για μια ακόμη φορά, το κτίριο του ιδρύματος έγινε το ορμητήριο ομάδας αντιεξουσιαστών, που περίπου στη 1 τα ξημερώματα επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ, κατατρομοκρατώντας τους επιβάτες και τους οδηγούς τους (τους οποίους είχαν προηγουμένως κατεβάσει) και καταστρέφοντάς τα ολοκληρωτικά. Η ομάδα των περίπου 40 αγνώστων ταμπουρώθηκε στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο από όπου εξαπέλυσε επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες που είχαν φτάσει εν τω μεταξύ στο σημείο.

Καθηγητές του ιδρύματος, μιλώντας στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας για προφανείς λόγους, κάνουν λόγο για παγιωμένη κατάσταση, «που δεν αλλάζει». «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Αυτή τη φορά μάλιστα έγιναν και ζημιές εντός του ιδρύματος, αλλά και στην Τοσίτσα την οποία είχε μόλις φτιάξει ο δήμος. Φαίνεται ότι το κράτος δεν μπορεί να το σταματήσει», αναφέρει καθηγήτρια. «Οταν αποφασίσει κάποιος να μπει στο Πολυτεχνείο, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Οι φύλακές μας δεν είναι ιδιωτική αστυνομία για να τους σταματήσουν, δεν μπορούν».

Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, τους τελευταίους μήνες οι κλούβες των ΜΑΤ έχουν απομακρυνθεί από το Πολυτεχνείο, «επιτηρώντας» την κατάσταση από πιο μακριά. Οπως αναφέρουν, είναι φανερό ότι δεν θέλουν να «προκαλούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι συχνά δεν απαντούν ακόμα και όταν προκαλούνται από τους αντιεξουσιαστές, επεμβαίνοντας μόνο σε έκτακτα περιστατικά, όπως το κάψιμο λεωφορείων και τρόλεϊ.

Την αίσθηση της διαμόρφωσης ενός ιδιότυπου «αβάτου» στο Πολυτεχνείο εντείνει και η κατάληψη του εν πολλοίς εγκαταλελειμμένου κτιρίου Γκίνη από ομάδα «εξωπανεπιστημιακών». Πρόκειται για μετανάστες και τους «προστάτες» τους, όπως τους ονομάζουν οι παροικούντες στο ίδρυμα, οι οποίοι «αλωνίζουν» στον χώρο. «Το Γκίνη είναι πρόβλημα» σημειώνει χαρακτηριστικά καθηγητής που δεν θέλει επίσης να αναφερθεί το όνομά του. Ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνταν εκεί έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες (έχουν απομείνει τρεις οικογένειες), αλλά οι «προστάτες», οι οποίοι εναλλάσσονται, εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος. «Είχα πάει να τους ζητήσω να χαμηλώσουν τη μουσική και μου μίλησαν σκαιότατα» αναφέρει ο ίδιος. «Τουλάχιστον δεν έχουμε πια τα φαινόμενα οι μετανάστες να κάνουν μπάνιο στην αυλή και να απλώνουν τα ρούχα μπροστά στα κτίρια. Τώρα το πρόβλημα είναι οι προστάτες».

Οι ίδιοι περιγράφουν μια ατμόσφαιρα τρομοκρατίας στο ίδρυμα. Καθηγητής αναφέρει συγκεκριμένα ότι έχει δεχθεί απειλές («ξέρουμε πού μένεις»), ενώ οι τραμπουκισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί έχουν τοποθετήσει πόρτες ασφαλείας στα γραφεία τους και έχουν αλλάξει κλειδαριές. Το θέμα αρχίζουν να θέτουν και οι φοιτητές, ρωτώντας τους καθηγητές γιατί δεν κάνουν κάτι για να λυθεί το πρόβλημα. «Δεν έχουμε τι να τους απαντήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρύτανης όσο και επιμέρους καθηγητές έχουν ενημερώσει για την κατάσταση το υπουργείο Παιδείας. Ζητούν ως πρώτο βήμα την απελευθέρωση του χώρου από τους μετανάστες, «να πάνε σε άλλο χώρο καλύτερο για τους ίδιους», ώστε μαζί τους να φύγουν και οι προστάτες, οι οποίοι είναι Ελληνες και ξένοι. «Αυτό το θέμα πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα λυθεί εκ των πραγμάτων. Το άλλο πρόβλημα, με όσους έρχονται απέξω στο Πολυτεχνείο, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, δεν νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει τίποτα. Είναι χρόνιο πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή