Θ. Τζάκρη: «Οι ελληνικές εταιρείες χρειάζονται πολύ λίγα για να πάνε μπροστά»

Θ. Τζάκρη: «Οι ελληνικές εταιρείες χρειάζονται πολύ λίγα για να πάνε μπροστά»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσωπικό στοίχημα έχει αναγάγει την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται πολύ λίγα για να πάνε πολύ μπροστά», επισημαίνει η κ. Τζάκρη στην «Κ». Η συνέντευξή της στην «Κ» έχει ως εξής:

– Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει θέμα συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογικού νόμου, την ώρα που ξεκινά την αναπτυξιακή ατζέντα;

– Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη ριζικής συνταγματικής αναθεώρησης, στο πλαίσιο της οποίας μπορούμε να δούμε πλήθος θεμάτων, από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών μέχρι τις θητείες των πολιτικών οργάνων και τη σταθεροποίηση του εκλογικού κύκλου. Από την άλλη είναι στις προθέσεις της Αριστεράς το εκλογικό σύστημα να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στις αρχές της απλής αναλογικής. Πιστεύω ότι η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα βοηθήσουν να ανακτήσει το πολιτικό σύστημα τη χαμένη του αξιοπιστία. Αλλά θέλω, επίσης, να σημειώσω ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να σταθεροποιήσουν τον εκλογικό κύκλο. Η κατάσταση σήμερα είναι τραγελαφική. Γίνονται εκλογές και η αντιπολίτευση ύστερα από δύο μήνες ζητεί και πάλι εκλογές, τις οποίες μόλις έχασε! Συνεπώς πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης, διότι η ανάπτυξη και η προοπτική μιας χώρας προφανώς και διέρχονται μέσα από τη σταθεροποίηση των θεσμών. Οι θεσμοί είναι αυτοί που στηρίζουν την ανάπτυξη και την πρόοδο μιας κοινωνίας. Επομένως, η συνταγματική αναθεώρηση και η ανάπτυξη δεν είναι δύο πράγματα ασύμβατα. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι είναι πλήρως συμπληρωματικά. Πολλές από τις κακοδαιμονίες που εμποδίζουν τη χώρα να πάρει μια νέα αναπτυξιακή τροχιά εδράζονται σε συνταγματικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τη σύγχρονη εποχή και πολύ περισσότερο με τη συγκυρία στην οποία ζούμε.

– Το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει νέα καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο για να καταθέσετε το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν είναι οξύμωρο να πιέζει το μνημόνιο για να καταθέσετε αναπτυξιακά πλάνα;

– Η κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση σύσσωμη δεν ασχολείται, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι τώρα πλέον το σχέδιο αυτό υφίσταται και μάλιστα παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη. Πέραν τούτου, στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, και ιδιαίτερα στο υφυπουργείο Βιομηχανίας, σχεδιάσαμε δράσεις που αφορούν στον μεταποιητικό τομέα. Ξεκινώντας από το Φόρουμ Βιομηχανίας, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης, μέχρι την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων που νομοθετούμε πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, αλλά και από δράσεις που αφορούν το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ, στο υπουργείο ήδη δουλεύουμε από την πρώτη μέρα για το ζήτημα της ανάπτυξης.

– Τι σημαίνει ο όρος «δίκαιη» και πώς ακριβώς θα έρθει η ανάπτυξη;

– Ο όρος «δίκαιη» σημαίνει ανάπτυξη που έχει τελικό σκοπό όχι μόνο την αύξηση των κερδών και τη διεύρυνση του ΑΕΠ αλλά την ανάπτυξη που οδηγεί σε περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους, βιώσιμη ανάπτυξη που μπορεί να σταθεί απέναντι σε οικονομικές κρίσεις και αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Τέτοιου είδους ανάπτυξη έρχεται από την ενίσχυση της βιομηχανίας και άλλων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και όχι απλώς από τη διεύρυνση της κατανάλωσης. Συνεπώς δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει διάχυση των ωφελειών της ανάπτυξης στην κοινωνία αλλά παράλληλα και επενδύσεις που οδηγούν σε μακροπρόθεσμη σταθερότητα την οικονομία.

– Σε ποιους κλάδους δίνετε έμφαση στην προσπάθεια ανασυγκρότησης;

– Συμπεριλαμβάνονται και οι δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων είναι η μεταποίηση τροφίμων και ποτών, η χημική βιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία, ο κλάδος των μεταλλικών κατασκευών, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτοί οι τομείς πιστεύουμε ότι διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα και τη δυναμική να υπηρετήσουν τον σκοπό της ταχείας και βέλτιστης ανάπτυξης, με στόχο την υποκατάσταση των εισαγωγών και την επέκταση των εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή