Το κυβερνητικό πρόγραμμα με… ερωταπαντήσεις

Το κυβερνητικό πρόγραμμα με… ερωταπαντήσεις

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να διατηρήσει υψηλό βαθμό πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση και να καταδείξει ότι, παρά τον ετεροχρονισμό των εκλογικών σεναρίων, η Νέα Δημοκρατία παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, εμφανίζεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι «γαλάζιες» πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη πρωταγωνιστή, είναι καθημερινές (μόνον τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν συνεντεύξεις σε έντυπα και τηλεοπτικά μέσα, υπήρξε παρέμβαση στη Βουλή, παρουσίαση της διαδικασίας διαβούλευσης για το πρόγραμμα αλλά και επίσκεψη σε Δήμο της Δυτικής Αττικής) και σε ανάλογους ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί και το επόμενο διάστημα.

Η αλλαγή των πολιτικών δεδομένων από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, συνεπώς, από τη διάψευση του ενδεχομένου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά και οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ως προς τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλούν, εκ των πραγμάτων, και αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος των πρωτοβουλιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κόμμα, μέσω κοινής συνέντευξης των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη, άνοιξε κύκλο διαβούλευσης για τις νέες προγραμματικές του θέσεις, μία διαδικασία που λειτουργεί και ως εργαλείο καταγραφής – διάγνωσης της στάσης της κομματικής βάσης, ενόψει και της τελικής διαμόρφωσης του προγράμματος, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

Εντός του ιδίου μήνα αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., επίσης για το πρόγραμμα, μία διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει «ζεστό» τον κομματικό μηχανισμό, ενόψει της επανεκκίνησης της «γαλάζιας» επίθεσης τον Σεπτέμβριο.

Επίθεση

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου και θα παρουσιαστεί το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Ο ίδιος, άλλωστε, μοιάζει να μη συμμερίζεται την άποψη αρκετών ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει τουλάχιστον ένα εννεάμηνο μπροστά της, εκτιμώντας ότι το βάρος της υπερφορολόγησης και της σημαντικής επιδείνωσης της καθημερινότητας θα καταστεί ασήκωτο από το φθινόπωρο.

Σε πολιτικό γεγονός αναδεικνύεται, πλέον, και η διαδικασία επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, με το ιδρυτικό συνέδριο της νεολαίας να μετατίθεται πλέον για το φθινόπωρο, αντί για τον Ιούλιο που είχε αρχικώς επιλεγεί, προκειμένου η πρωτοβουλία να μη χάσει τη δυναμική της, λόγω της θερινής ραστώνης. Σε ένα παράλληλο μέτωπο προχωρά και η σταδιακή ενίσχυση του επιτελείου της Συγγρού, στο οποίο εντάχθηκε από την Τετάρτη και ο πρώην βουλευτής Ηλείας Γ. Κοντογιάννης, αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου του κ. Μητσοτάκη επί θεμάτων Τύπου, χωρίς πάντως αυτή η κίνηση να προοιωνίζεται δεδομένα και άλλες αλλαγές.

Κρας τεστ

Η επιλογή της «γαλάζιας» ηγεσίας να ανοίξει τον κύκλο διαβούλευσης για το πρόγραμμα δεν υπακούει, προφανώς, μόνον σε όρους πολιτικής τακτικής. Το αντίθετο συμβαίνει. Για πρώτη φορά κόμμα, και μάλιστα εν αναμονή για την εξουσία, τολμά να θέσει, έστω και με τη μορφή ερωτημάτων, δύσκολες επιλογές προς τα μέλη του και παράλληλα να διαγνώσει τις τάσεις στο εσωτερικό της «γαλάζιας» βάσης.

«Οι ερωτήσεις αποτυπώνουν εμφανώς ότι βρισκόμαστε σε νέα εποχή, που έχει καταρρεύσει η άποψη ότι μπορούμε να τα έχουμε όλα», σημειώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. Υπό την έννοια αυτή, η ερώτηση για το ποια θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα μιας διαδικασίας μείωσης φόρων (αν θα αφορά τα φυσικά πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ ή την εισφορά αλληλεγγύης) αναμένεται να αποτυπώσει ευκρινώς τι ενοχλεί περισσότερο τους ψηφοφόρους.

Αντιστοίχως, τα ερωτήματα για τη δημοσιονομική πολιτική (όπου μεταξύ των μέτρων είναι η κατάργηση δημοσίων φορέων, η μείωση των λειτουργικών δαπανών, των κονδυλίων για τα εξοπλιστικά, των μισθών και των συντάξεων ή ακόμη και η αύξηση της φορολογίας) ή για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού θα δείξουν ξεκάθαρα και την κυρίαρχη τάση σε επίπεδο βάσης. Στο ερώτημα εάν οι όποιες απαντήσεις μπορεί να προκαλέσουν νέους διαχωρισμούς, από την ηγεσία της Ν.Δ. σημειώνεται ότι ο μόνος διαχωρισμός είναι αυτός μεταξύ ορθολογισμού και λαϊκισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή