Πώς γεννήθηκε το «Παραιτηθείτε»

Πώς γεννήθηκε το «Παραιτηθείτε»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι 8 Νοεμβρίου του 2011. Εχει προηγηθεί το φιάσκο του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες και η παρανοϊκή, αν τη σκεφτεί κανείς σήμερα, επιλογή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, με τη δέσμευση να παραιτηθεί αν την λάβει. Στα ΜΜΕ οργιάζουν οι φήμες για το όνομα του διαδόχου του. Ακούγονται ο Απ. Κακλαμάνης και ο Φιλ. Πετσάλνικος. Είναι απόγευμα και ο Γιώργος Προκοπάκης γράφει αυθόρμητα στο Facebook «Σε μια ώρα όλοι στο Σύνταγμα να διαμαρτυρηθούμε για αυτήν τη γελοιότητα». Γελάει διηγούμενος σήμερα την άγνωστη αυτή ιστορία που έμελλε να γίνει το προοίμιο του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη», γιατί στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν 12 πολίτες συμπεριλαμβανομένου του ιδίου.

«Εκ χαρακτήρος κινηματικός, έκανα λίγους μήνες αργότερα και μία ακόμη προσπάθεια», λέει με τον ίδιο αυτοσαρκασμό ο πρώην καθηγητής του Columbia που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ. Στις αρχές του ‘12, η τότε συγκυβέρνηση κόντευε να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση για 322 εκατ. ευρώ. «Πάμε όλοι στο Μαξίμου με αίτημα επιτέλους να τα βρουν», έγραψε στο FB ο Προκοπάκης. «Ηταν αστείο γιατί μαζευτήκαμε 40 άτομα και η αστυνομία, αιφνιδιασμένη που έβλεπε απλούς πολίτες να μην φωνάζουν αλλά να κρατούν συμβολικά κάποια ευρώ, άρχισε να μας σπρώχνει… διακριτικά προς τη Βασ. Σοφίας και το Ζάππειο».

Για να σοβαρολογούμε, όμως, από τον κ. Προκοπάκη και 4-5 πολίτες που είχαν την ιδέα να υπερασπιστούν ενεργά το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας να μείνει στην Ε.Ε., απενοχοποιήθηκε το δικαίωμα της διαμαρτυρίας για μια σιωπηρή πλειοψηφία. Η Αριστερά τούς αποκαλεί απαξιωτικά «αστούς», αλλά είναι προφανώς κωμικό να λοιδορεί την πλειονότητα των Ελλήνων που θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είτε ψήφισαν «Ναι» είτε «Οχι» στο δημοψήφισμα.

Γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον να ακουστεί σήμερα πώς οργανώθηκε το πρώτο «Μένουμε Ευρώπη», καθώς αυτό υπήρξε η δάδα για να συγκεντρώνονται πια στο Σύνταγμα κάποιες χιλιάδες πολιτών που δεν ήξεραν πριν… από πλατείες, όπως την Τετάρτη. «Ηταν 14 Ιουνίου του 2015 και η χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο με τις τρέλες του Βαρουφάκη», θυμάται ο Γ. Προκοπάκης, αλλά αυτήν τη φορά στην πρόσκληση του «Πάμε μεθαύριο στο Σύνταγμα να διαδηλώσουμε “Μένουμε Ευρώπη”» τα δεκάδες θετικά σχόλια έγιναν εν ριπή οφθαλμού εκατοντάδες. Οσοι ανέλαβαν πρώτοι δράση –ο χημικός Φωτ. Σαραντόπουλος, ο συνταξιούχος Αλέξ. Φραγκόπουλος, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Υψηλάντης Τζούρος, η νοσηλεύτρια Ελλη Μπόγκα και ο πολιτικός μηχανικός Αγγελος Μπαρμπαλιός– δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους. «Ολα έγιναν με 100 ευρώ, καθώς τόσο στοίχισαν οι σφυρίχτρες που μοιράσαμε», λέει ο Προκοπάκης και αποκαλύπτει ότι το «Μένουμε Ευρώπη» δεν ήταν δική του ιδέα. «Μένουμε Ευρώπη, τρέξε Κύπρο, τρέξε» ήταν το σλόγκαν που σκαρφίστηκε η ακτιβίστρια Ρένα Χόπλαρου για να μεταστραφεί η παγωμένη κοινή γνώμη στην Κύπρο όταν έγινε εκεί το «κούρεμα».

Πιθανώς λίγοι θυμούνται ότι το πρώτο και το δεύτερο «Μένουμε Ευρώπη» διοργανώθηκαν πριν καν προκηρυχθεί το δημοψήφισμα. Εξ ου και στο τρίτο, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν τα ευρωπαϊκά κόμματα ενόψει της συγκέντρωσης του «Ναι», προσήλθαν περισσότεροι από 50.000 πολίτες και μάλιστα υπό καταρρακτώδη βροχή. Ρώτησα τον Γ.Προκοπάκη «ποιο είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης συγκέντρωσης». «Οχι μόνο το αίτημα, αλλά και το timing, δηλαδή να υπάρχει ένα γεγονός που αγγίζει τους πολίτες», μου είπε. «Λέτε να ξαναδούμε συγκέντρωση του “Μένουμε Ευρώπη”», ρώτησα χαριτολογώντας.

«Ελπίζω πώς όχι, αλλά φοβάμαι μήπως το απαιτήσουν οι συνθήκες», απάντησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή