Κοτζιάς: «Όχι» σε κυρώσεις στα Σκόπια. Ανεβαίνει το «φάντασμα» του εθνικισμού στα Βαλκάνια

Κοτζιάς: «Όχι» σε κυρώσεις στα Σκόπια. Ανεβαίνει το «φάντασμα» του εθνικισμού στα Βαλκάνια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικός στις προτάσεις που ακούστηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, για επιβολή κυρώσεων στην πΓΔΜ – λόγω του παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου και των πολλαπλών παραβιάσεων της, υπό την Ευρωπαϊκή αιγίδα, συμφωνίας του Πρζινό ανάμεσα στα κόμματα της χώρας – εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς.

Στη συνεδρίαση του ΣΕΥ έγινε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση στην πΓΔΜ και την παρατεταμένη πολιτική κρίση. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε ταχεία εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας του Πρζινό και την δρομολόγηση εκλογών το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κ. Κοτζιάς από την πλευρά του, αφενός ετάχθη κατά πιθανών κυρώσεων, τονίζοντας ότι θα ήταν «αντιπαραγωγικές», αφετέρου εξέφρασε την ανησυχία του για την «έλλειψη κουλτούρας συμβιβασμού» στη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως αυτή η έλλειψη είναι πασιφανής τόσο στις εξωτερικές σχέσεις της πΓΔΜ, όσο και στο πλέγματα τους εντός της χώρας, ανάμεσα στις εθνότητες και τα πολιτικά κόμματα.

Επίσης, αναφέρθηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξακολουθούν να συζητούνται ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια και τόνισε ότι η Ελλάδα προωθεί τον διάλογο. Επίσης, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικού συμβιβασμού στην πΓΔΜ, περιγράφοντας τη σταθερότητα στην χώρα ως «άγκυρα σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια».

Επί τούτου, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του Εθνικισμού στα Βαλκάνια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναφέρεται κυρίως στην Αλβανία, δίχως ωστόσο να κατονομάσει τη χώρα.

Τελικώς, αποφασίστηκε να γίνουν συστάσεις προς την πΓΔΜ και να επαναληφθούν οι εκκλήσεις για ταχεία διεξαγωγή των εκλογών, υπό το βλέμμα της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή