Γιουνκέρ: Σεβασμός της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις

Γιουνκέρ: Σεβασμός της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις

8' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας παράλληλα ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».

Ο κ. Γιουνκέρ απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και γι αυτό θα ήθελε να δει τις ελληνικές κυβερνήσεις, να σεβαστούν τη συμφωνία.  «Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το μήνυμα ελπίδας και δήλωσε φίλος της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες.

Τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και τα προηγούμενα χρόνια είδαμε την Ευρώπη στα χειρότερά της αλλά για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή και υπενθύμισε τις πολύωρες μάχες στα Συμβούλια Κορυφής και υπουργών Οικονομικών.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μ. Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει αγκυρωθεί ασφαλώς στην ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.

«Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων», είπε.

Ο κ. Γιουνκέρ έκανε εκτενή αναφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του αγροτικού και του επενδυτικού σχεδίου («Γιουνκέρ plan») και στην πρόκληση του μεταναστευτικού χαιρετίζοντας την ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών. Επίσης αναφέρθηκε στο Βρετανικό δημοψήφισμα , λέγοντας ότι η ιστορία μας έχει διδάξει ένα απλό μάθημα, ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι και πιο ασφαλείς, επιτεύγματα που θα τεθούν σε κίνδυνο αν υπάρξει έξοδος από την ΕΕ.

«Ζητώ τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων»

«Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, κύριε πρωθυπουργέ, ήταν πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες από ό,τι σήμερα, διότι η Ελλάδα δεν ήταν στο σωστό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη», ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι δύο τους συναντήθηκαν συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουν τις γωνίες. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι ακόμη ικανοποιητική, είπε ο κ. Γιούνκερ και υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις και απελευθερώνονται κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα.

«Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα που καλείται να καταβάλλει στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται». Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε στο σημείο αυτό, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύουν για τους νέους που αποτελούν την ελπίδα «για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό». «Και εξ ορισμού και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή περίοδο η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο μεγάλο έθνος. Και θα πρέπει η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα κράτος πιο καλά οργανωμένο», είπε ο κ. Γιούνκερ και επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει δεσμευτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τον βαθύτατο θαυμασμό του για το κουράγιο και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού ιδίως του πιο ευπαθούς στρώματος της ελληνικής κοινωνίας. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, διότι όλα έχουν διευθετηθεί», είπε και ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση.

«Ένας εξωτερικός παρατηρητής δύσκολα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει κάθε Έλληνας», ανέφερε και προσέθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να προσβάλλει τους Έλληνες. «Ζητώ το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ ως αληθινό φίλο της Ελλάδας.

«Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι τόσο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη είναι και κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό.

«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολές στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παυλόπουλος προς Γιουνκέρ: Η Ελλάδα έχει πράξει αυτό που της αναλογεί

Η Ελλάδα έχει πράξει αυτό που της αναλογεί, όπως φάνηκε και από την αξιολόγηση, και θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και να μπούμε πλέον οριστικά στο δρόμο της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε, ωστόσο, ότι χρειάζεται και η συμβολή των θεσμών, για την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε τόσο στην εφαρμογή του πλάνου Γιούνκερ για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και στην έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι -όπως σημείωσε- με τη μορφή κουρέματος, αλλά με βάση τους κανόνες του ΕSM.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί, η Κομισιόν υπό την προεδρία σας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, καιρός όμως και η Τουρκία να κάνει τη δουλειά της». Και συνέχισε: «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι Ευρωπαίοι και δεν μπορούν να λειτουργούν, σε τόσο κορυφαία θέματα για την Ευρώπη, με σύνδρομα φοβικά που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης».

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε την ενεργοποίηση και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, γιατί -όπως τόνισε- είναι πολύ σημαντική η συμβολή της στην εφαρμογή της Συμφωνίας και την λειτουργία των hot spots στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος ευχήθηκε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτόm όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, επισήμανε ότι πρέπει να αντιληφθεί η Μ. Βρετανία ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα, το να ανήκεις στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μια μεγάλη τιμή. Αλλά, παρατήρησε ότι η τιμή αυτή έχει και υποχρεώσεις, δηλαδή κάθε κράτος-μέλος πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Και αυτό είναι για το καλό όχι μόνο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γιούνκερ, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την συμπαράσταση μέχρι σήμερα, και την καθοριστική του συμβολή στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, διότι -όπως ανέφερε- ούτε η Ελλάδα μπορεί να κάνει χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες του βρετανικού δημοψηφίσματος, τόνισε ο Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού εξέφρασε τη χαρά του, που βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, εξήρε τον ρόλο και την συνεισφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του, να «αποφευχθεί αυτό το οποίο με πολύ ακαλαίσθητους όρους ονομαζόταν Grexit, τότε», και υπογράμμισε ότι σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής, και πρόσθεσε ότι σήμερα το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως το βασικό μας θέμα προς συζήτηση θα είναι η μεταναστευτική κρίση. Όπως σημείωσε, η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα της Ελλάδας για τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά στην υποδοχή των προσφύγων. «Είναι ένα καθήκον εξαιρετικά απεχθές και βαρύ, και δεν μπορώ εγώ να διδάξω κανένα μάθημα, δεν είμαι σε αυτή τη θέση», είπε και προσέθεσε «άλλωστε, στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα τα τελευταία χρόνια και δεν χρειάζεται καθόλου να προστεθούν και άλλα». Μάλιστα, τόνισε ότι για πρώτη φορά βρίσκεται στην Ελλάδα, όντας απολύτως ικανοποιημένος με αυτό το οποίο πράττει η Ελλάδα, και εξέφρασε τον θαυμασμό του προς τους Έλληνες λέγοντας «θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού και κυρίως, αυτών, οι οποίοι στην Ελλάδα είναι οι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους, τους υπόλοιπους Έλληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι οποίοι αγνοούν πλήρως,την καθημερινή πραγματικότητα όσων χειμάζονται στην Ελλάδα σήμερα». Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι αυτό που κάνει η Ελλάδα σήμερα αποτελεί επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας, που μεθαύριο θα είναι ενήλικες και θα εμψυχώσουν τις κοινωνίες μας και τις χώρες μας. «Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν Ζήτω οι Έλληνες» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Επίσης, επισήμανε, ότι δεν ακολούθησε ποτέ την παράλογη λογική όσων θέλησαν ή ήθελαν η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του Ευρώ και πρόσθεσε ότι εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε έναντι αυτών που δογματικά θεωρούσαν εαυτούς ως κατόχους της μοναδικής ευρωπαϊκής λογικής και του μοναδικού ευρωπαϊκού πνεύματος και επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, διανύει την απόσταση που χρειάζεται για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή