Το στρείδι του Σαλέρνο

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «στρείδι από τσιμέντο» είναι το πρώτο αξιοθέατο που αντικρίζουν δύο μήνες τώρα οι επισκέπτες που φτάνουν με πλοία στο λιμάνι του Σαλέρνο, στη νότια Ιταλία.

Ο θαλάσσιος τερματικός επιβατικός σταθμός είναι το πρώτο έργο της Ιρακινοβρετανής σταρ της αρχιτεκτονικής Ζάχα Χαντίντ που εγκαινιάστηκε μετά τον αιφνίδιο θάνατό της τον περασμένο Μάρτιο και ήρθε σαν άλλο αφροδισιακό να συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση μιας πόλης μάλλον… αδιάφορης.

Προκειμένου να εναρμονίζεται με το υδάτινο τοπίο γύρω του, η οροφή του σταθμού μιμείται το κέλυφος ενός στρειδιού και τους κυματισμούς της θάλασσας, ενώ ο βασικός κορμός του θυμίζει πλοίο.

Οσο για το εσωτερικό, οι καμπύλες και λείες επιφάνειές του παραπέμπουν στο «αισθησιακό» περιεχόμενο του όστρακου, ενώ ταυτόχρονα μνημονεύουν το μπαρόκ παρελθόν της χώρας.

Οραμα της επαρχίας του Σαλέρνο, που ανέθεσε το έργο στη Χαντίντ το 2000, ήταν ο σταθμός να ενθαρρύνει την τουριστική εξερεύνηση της νότιας Ιταλίας μέσω θαλάσσης.

www.zaha-hadid.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή