Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο: Μόνος στόχος της κυβέρνησης η διαχείριση της επερχόμενης ήττας

Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο: Μόνος στόχος της κυβέρνησης η διαχείριση της επερχόμενης ήττας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές στίγμα της πρόθεσής του να μην παράσχει συναίνεση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου έδωσε, από το βήμα του Economist, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ως προσχηματική και με μικροκομματικά ελατήρια, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, κατά την ομιλία του, ότι «οι μεγάλες θεσμικές παραβάσεις απαιτούν μία σοβαρή προϋπόθεση: Να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την επίτευξη εφήμερων κομματικών κερδών». Μάλιστα, προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό με τη μορφή συμβουλής προς όσους, όπως είπε, «επιχειρήσουν να πράξουν ακριβώς αυτό»: «Η κοινωνία είναι πολύ υποψιασμένη και μπορεί να διαγνώσει αμέσως τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες».

Στο επιτελείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει εδραία πεποίθηση ότι η στόχευση του κ. Τσίπρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι αφενός η αποκατάσταση του τρωθέντος αριστερού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου και κυρίως όμως η υπονόμευση της πορείας της Ν.Δ. προς την εκλογική νίκη και τη συγκρότηση μίας σταθερής κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, στη Συγγρού εκτιμούν ότι πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να επιδιώξει την… ιταλοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής, με τελικό στόχο ακόμη και μετά από μία εκλογική ήττα να παραμείνει εντός πολιτικού παιγνίου. Υπό την έννοια αυτή, η σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη, στον Economist, υπήρξε ενδεικτική της δημόσιας κριτικής που θα ασκήσει η Ν.Δ.: «Το πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Και η εμπιστοσύνη κερδίζεται μόνο αν οι πολιτικοί μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας αντί να καταφεύγουν σε δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας».

Το θεσμικό δεν ήταν, όμως, το μόνον πεδίο κριτικής προς την κυβέρνηση. Με αφορμή και το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρ. Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη αυτοκριτικής της Ευρώπης, αποδίδοντας στην απουσία ενός συνεκτικού πολιτικού αφηγήματος το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης γύρισε την πλάτη στην πολιτική. Και το νήμα του συλλογισμού του κ. Μητσοτάκη έφτασε στην Ελλάδα και στο προσκλητήριο που απηύθυνε προς όσους αρνήθηκαν τα παλαιά κόμματα για χάριν νέων ή στράφηκαν στην αποχή:

«Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη. Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά Κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν. Αυτό θα το επιτύχουμε εφόσον είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, τεκμηριωμένοι στις εξαγγελίες μας και συνεπείς αλλά κυρίως αποτελεσματικοί στις πράξεις μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή