Από ποιο χωριό είναι η χωριάτικη;

Από ποιο χωριό είναι η χωριάτικη;

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλ. Γιώτης εξηγεί: «Η χωριάτικη εμφανίστηκε ως συνοδός της αυξήσεως του τουρισμού τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, δημιούργημα των ταβερνιάρηδων “της πλάκας” της Πλάκας. Επειδή οι αγορανομικές διατάξεις κατέτασσαν τις αγγουροντοματοκρεμμυδο­πιπεροσαλάτες στα είδη διατιμήσεως, βρήκαν το κόλπο να προσθέτουν ένα κομμάτι φέτας από πάνω για να “φύγουν” από τη διατίμηση και να χρεώνουν τη σαλάτα στους τουρίστες όσο ήθελαν».

Χωρίς συγκεκριμένο χωριό, λοιπόν, η χωριάτικη, που όμως συνδύασε με μοναδικό τρόπο τα θερινά λαχανικά με ελαιόλαδο, φέτα και ρίγανη. Η σύνθεση αυτή, με αυτό το όνομα, «πέρασε» στο θερινό συνταγολόγιο της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών.


Κάθε σεφ έχει τη δική του εκδοχή για την ιδανική χωριάτικη. Π.χ. ο Χρ. Πέσκιας θεωρεί ως απαραίτητα υλικά τα εξής: ντομάτες (το 60-70% της σαλάτας), αγγουράκια Κρήτης (ή τα ανοιχτοπράσινα αντζούρια) με τη φλούδα (απαραιτήτως βιολογικά), πιπεριά πράσινη στρογγυλή ή κέρατο (ανάλογα με τα γούστα μας), ελιές Καλαμών, ξερό κρεμμύδι, ρίγανη του βουνού, κάππαρη, ελαιόλαδο και αντί για φέτα ξινομυζήθρα Κρήτης ή  κυκλαδίτικη.

Επίσης, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την παρασκευή της: «Αλατοπιπερώνουμε τη σαλάτα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε να μαριναριστεί για περίπου 10 λεπτά προτού τη φάμε. Το υγρό που "κατεβάζει" η ντομάτα αφού αλατιστεί, δίνει την οξύτητα που θέλουμε στη σαλάτα. Το αγγούρι, το κρεμμύδι και η πιπεριά καλό είναι να είναι κρύα. Η ντομάτα πρέπει να είναι δροσερή, αλλά όχι παγωμένη. Το κρεμμύδι μπορούμε να το βάλουμε σε ένα μπολ με νερό και παγάκια, για να φύγει η αψάδα του, να γίνει πιο τραγανό και με πιο φρουτώδη γεύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή