Athens Social Atlas: Η κοινωνική γεωγραφία της πόλης

Athens Social Atlas: Η κοινωνική γεωγραφία της πόλης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι η εξέλιξη του αριθμού και της χωροθέτησης των κινηματογράφων στην Αθήνα από το 1950 μέχρι σήμερα; Πόσα είναι τα κενά κτήρια στο κέντρο, αλλά και ποιοι είναι οι Αγροναύτες της πόλης; Τις απαντήσεις δίνει ο πρώτος διαδικτυακός Κοινωνικός Άτλαντας που δημιουργήθηκε για την Αθήνα, με στόχο την ανάδειξη και την καταγραφή της κοινωνικής γεωγραφίας της πρωτεύουσας.

Η δομή, τα χαρακτηριστικά και οι θεματικές της νέας αυτής δυναμικής πλατφόρμας θα παρουσιαστούν επίσημα στο κοινό τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο διαδικτυακός Κοινωνικός Άτλαντας της Αθήνας athenssocialatlas.gr υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και αποτελεί ένα σπάνιο και πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο.

ΤΟ ΕΡΓΟ

15 θεματικές κατηγορίες, 61 άρθρα, 74 συγγραφείς-επιστήμονες επιχειρούν μια δυναμική προσέγγιση για την κοινωνική συγκρότηση της πρωτεύουσας. Το athenssocialatlas.gr περιλαμβάνει κείμενα και υλικό που αφορούν στην ιστορική εξέλιξη της πόλης από τον 19ο αιώνα, την κοινωνική της διαστρωμάτωση, τη διοίκησή της, τον διεθνή οικονομικό της ρόλο, τον πολιτισμό, τις μεταναστευτικές ομάδες, τις πρακτικές στέγασης, τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της, αλλά και θέματα επικεντρωμένα σε συγκεκριμένες περιοχές και γειτονιές όπως είναι η Ομόνοια, τα Αναφιώτικα και η Κυψέλη.

Ο Κοινωνικός Άτλαντας της Αθήνας έχει ως στόχο την προβολή και κριτική συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική γεωγραφία της πόλης, μέσα από πολλαπλές οπτικές γωνίες. Ταυτόχρονα, είναι ο πρώτος άτλαντας που, αφενός, επικεντρώνεται σε μια πόλη και, αφετέρου, είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακός και διαδικτυακός, κάτι που επιτρέπει τη διαρκή του ανανέωση και επικαιροποίηση. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πλατφόρμα φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν τόπο ανοικτής συζήτησης, που δεν θα απευθύνεται σε αυστηρά επιστημονικό κοινό.

Δευτέρα, 27.06.2016 | 18:00-20:00

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Μικρή Σκηνή

Συγγρού 107, Αθήνα  

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

(είσοδος ελεύθερη – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Χαιρετισμοί

  • Έφη Τσιότσιου, Γενική Διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση
  • Μάρα Νικολαΐδη, Καθηγήτρια και Πρύτανις Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
  • Alexandre Farnoux, Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών

Ομιλίες -Ενότητα Α: «Παρουσίαση του Κοινωνικού Άτλαντα»

  • Θωμάς Μαλούτας, Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, επιμελητής του Κοινωνικού Άτλαντα
  • Σταύρος Σπυρέλλης, Δρ Γεωγράφος, Πανεπιστήμιο Paris-7 Diderot, επιμελητής του Κοινωνικού Άτλαντα

Ομιλίες -Ενότητα Β: «Θεματικοί Άτλαντες και Χάρτες»

  • Michel Sivignon, Επίτιμος Καθηγητής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre, τέως Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)
  • Ηλίας Νικολακόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Συντονιστής: Νίκος Σουλιώτης, Κοινωνιολόγος – ερευνητής ΕΚΚΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή