Νέες εκδόσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ROLLO MAY

Να θέλεις και να ερωτεύεσαι

Εισαγωγή: Δημήτρης Καραγιάννης

μτφρ.: Ντίνα Σαμοθράκη

εκδ. Αρμός

Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε εκδόσεις και στοχαστές να πραγματεύονται τον έρωτα και την επιθυμία. Η αυθεντική επιθυμία έχει κατακερματιστεί και βιώνεται με τρόπο που παραπέμπει στην κατανάλωση. Ο άνθρωπος έχει μετατραπεί σε αντικείμενο ενώ ο έρωτας αποτελεί κίνδυνο ρήξης των κοινωνικών ιστών. Δεν είναι τυχαίο που ο Μέι στον πρόλογο του βιβλίου, που ήδη μετράει πάνω από μισό αιώνα, γράφει: «Στον μεταβατικό εικοστό αιώνα μας, που πλέον πληττόμεθα προσωπικά από τη χρεοκοπία των εσωτερικών αξιών, πιστεύω ότι έχει ζωτική σημασία να ψάξουμε να βρούμε την πηγή του έρωτα και της θέλησης».

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

PHILIP ROTH

Τότε που ήταν καλό κορίτσι

μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

εκδ. Πόλις

Αυτό το μυθιστόρημα του Ροθ που γράφτηκε το 1966 μεταφράζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Ροθ αναδεικνύει σε κεντρική ηρωίδα τη Λούσι Νέλσον, ένα κορίτσι που, παλεύοντας με τους δαίμονές της, έστειλε από παιδί τον αποτυχημένο, αλκοολικό πατέρα στη φυλακή. Εκτοτε πασχίζει να αναμορφώσει την κοινωνία, αναζητώντας το καλό με τρόπο καταναγκαστικό, τελειομανές. Η συντριβή είναι αναπόφευκτη. Ο Ροθ σκιαγραφεί τη θρησκόληπτη αμερικανική επαρχία και τις ασφυκτικές οικογενειακές σχέσεις αμείλικτα και συμπονετικά. Διότι το καλό, όταν γίνεται εμμονικό, καταντά χειρότερο από κόλαση.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΝΕΒΙΛ

Κλεμμένες ψυχές

μτφρ.: Βάσια Τζανακάρη

εκδ. Μεταίχμιο

Ο αστυνόμος Τζακ Λένον βρίσκεται ξανά σε δεινή θέση, καθώς τον καλεί το καθήκον να διαλευκάνει μια σειρά δολοφονιών που τον συνδέουν με τον υπόκοσμο του Μπέλφαστ. Μπορεί οι αντίπαλες πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες να κατέθεσαν τα όπλα, όμως στο Μπέλφαστ κάποιοι καλύπτουν το «κακό» και επωφελούνται από την εγκληματικότητα. Η διαφθορά στην αστυνομία συντηρεί τη νοσηρή κατάσταση. Πρόκειται για ένα δομημένο μυθιστόρημα, με κλιμακούμενη αγωνία, που παρουσιάζει ιστορικά δεδομένα μιας χώρας, αλλά και σχέσεις μυστηρίου που εξυφαίνονται μέσω των αντιπαραθέσεων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ

ΤΣΑΡΛΣ Ν. Γ. ΜΠΡΟΟΥΝΕΛ

Από τα Εξι Εθνη μέχρι τους πολέμους του Μαύρου Γερακιού

μτφρ.: Θωμάς Μαστακούρης

εκδ. Στοχαστής

Στις ξεχασμένες ινδιάνικες φυλές των Οταγουα, των Σονί, των Σακ και των Ντέλαγουερ, που αντιστάθηκαν σε εισβολές αποίκων, καθώς και την ομοσπονδία των Εξι Εθνών, εστιάζει ο Τσαρλς ντε Γουλφ Μπρόουνελ στον τρίτο τόμο του έργου του «Οι ινδιάνικες φυλές της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής». Μια συστηματική (όχι εντελώς απαλλαγμένη από στερεότυπα) απόπειρα καταγραφής της ιστορίας των γηγενών της Αμερικής. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε μαρτυρίες ιστορικών, χρονικογράφων, περιηγητών, αλλά και σε ταξίδια του συγγραφέα στην αμερικανική ήπειρο το πρώτο μισό του 19ου αι.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

PETER BELLWOOD

Πρώτοι μετανάστες, Η αρχαία μετανάστευση σε παγκόσμια προοπτική

μτφρ.: Νίκος Κούρκουλος

εκδ.: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Με εργαλεία την αρχαιολογία, τη γενετική και τη συγκριτική γλωσσολογία, ο Αυστραλός καθηγητής παρακολουθεί τα μεταναστευτικά ρεύματα της προϊστορικής περιόδου σε όλο τον πλανήτη. Θεωρώντας τη μετανάστευση ζωτικό στοιχείο για την ίδια την εξέλιξη του είδους, παρακολουθεί τις μετακινήσεις πληθυσμών από την Αφρική προς την Ευρασία πριν από εκατοντάδες χιλιάδες έτη, τις μετακινήσεις αγροτικών πληθυσμών τα τελευταία 10.000 έτη για να φθάσει ώς τις μεταναστεύσεις των Απάτσι και των Πολυνησίων που έλαβαν χώρα στην ιστορική εποχή υπό προϊστορικές συνθήκες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή