Μητσοτάκης: Οχι σε εκλογικό νόμο, συζητάμε μόνο ψήφο ομογενών, κατάτμηση περιφερειών

Μητσοτάκης: Οχι σε εκλογικό νόμο, συζητάμε μόνο ψήφο ομογενών, κατάτμηση περιφερειών

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος επανάλαβε ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, στο οποίο παρέμεινε για λιγότερο από μία ώρα δείγμα κι αυτό της απόστασης των δύο μερών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. απορρίπτει κάθε συζήτηση για αλλαγή των βασικών προβλέψεων του εκλογικού νόμου, εξηγώντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρές κυβερνήσεις. Άφησε, ωστόσο, ανοικτό το πεδίο συνεννόησης σε δύο πεδία: στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, ζήτημα για το οποίο η Ν.Δ. έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου, και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών όπως η Β' Αθήνας και το υπόλοιπο Αττικής. 

Νωρίτερα, κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες στην έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει τη μετάθεση της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και τη σύνδεσή της με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μιλώντας στον ενικό, οι δύο άνδρες έθιξαν επιγραμματικά τα ζητήματα, με τον Πρωθυπουργό να σχολιάζει ότι «καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», αλλά να προσθέτει, επικαλούμενος και δημοσίευμα της Καθημερινής, ότι το 1936 ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου είχε εισηγηθεί σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου.

«Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η λειτουργία του κοινοβουλίου και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πάγια άποψη της Συγγρού είναι να συμφωνηθούν από τα δύο κόμματα τα προς αναθεώρηση άρθρα και η κατεύθυνση της συνταγματικής αναθέωρησης, που ούτως ή άλλως θα ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή, να καθοριστεί μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού που, στις εκλογές, θα επιλέξει όχι μόνον ποιός θα τον κυβερνήσει αλλά και σε ποια πολιτική κατεύθυνση θα είναι ο νέος καταστατικός χάρτης της χώρας. 

 

Ν.Δ.: Ιδιοτελής τακτικισμός από τον κ. Τσίπρα

Στον απόηχο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκης σημείωναν ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα, η Ν.Δ. έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση. 

Χαρακτήριζαν ως προφανές ότι η Κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν’ αποπροσανατολίσει και ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό για ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής Κυβέρνησης» υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας: «Δύο σημεία συζητάμε για τον εκλογικό νόμο, την ψήφο των ομογενών και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών». 

Μαξίμου: Περιμέναμε από τη Ν.Δ. περισσότερη ψυχραιμία

Στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησαν κυβερνητικές πηγές, συστήνοντας στη ΝΔ… περισσότερη ψυχραιμία

«Η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια» σημειώνουν από το Μαξίμου.

Ως προς τις επιχειρούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή