Ματίες στον κόσμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στην ταράτσα του Μετροπόλιταν

Υπάρχει ένα σημείο όπου η «Ψυχώ» του Αλφρεντ Χίτσκοκ συναντά τους πίνακες του Εντουαρντ Χόπερ. Αυτό το σημείο τομής απέσπασε η Βρετανίδα καλλιτέχνις Cornelia Parker για να στήσει το «σκηνικό» της στην ταράτσα του Μετροπόλιταν στη Νέα Υόρκη. Είναι η εικαστικός στην οποία ανατέθηκε φέτος το Rooftop Project, μια μεγάλη πρόκληση ελευθερίας και δημιουργίας, με ορίζοντα την κορυφογραμμή της Νέας Υόρκης. Το έργο της θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό καθώς ανασυστήνει εν μέρει το σπίτι που ζωγράφισε ο Εντουαρντ Χόπερ το 1925 (House by the Railroad) και που ενέπνευσε τον Χίτσκοκ για να χρησιμοποιήσει ως σκηνικό για το «Ψυχώ». Η Cornelia Parker απέσπασε αυτό το σπίτι ως μια αυτόνομη πλέον εικαστική κατασκευή που ανακαλεί μια αρχιτεκτονική μορφή συνυφασμένη με την Αμερική. Επιπλέον, όμως, το χρησιμοποίησε και ως «οθόνη» προβολής και μεταφοράς συναισθημάτων, φαντασιώσεων, μνήμης και επιθυμιών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η τεχνολογία του Ψυχρού Πολέμου

Αυτό το μικρό Trabant, συναρμολογημένο από δύο κομμάτια, προκαλεί το ενδιαφέρον ενός άνδρα, ο οποίος επισκέπτεται την έκθεση για τα αυτοκίνητα και την τεχνολογία των τελευταίων 50 ετών στη Γερμανία. Η έκθεση φιλοξενείται στο μουσείο του Usedom, του τουριστικού νησιού της Πομερανίας στη Βαλτική, κοντά στο Ντάργκεν, εκεί όπου η Γερμανία συναντά την Πολωνία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Σαίξπηρ και Τζέιν Οστεν

Δύο φιγούρες, ο Ουίλ και η Τζέιν, προαναγγέλλουν μια νέα έκθεση στην Ουάσιγκτον, στη Folger Shakespeare Library. Με τίτλο «Ουίλ και Τζέιν: Σαίξπηρ, Οστεν και η κουλτούρα της διασημότητας», η έκθεση ανιχνεύει εκδοχές ενός πρώιμου σταρ σύστεμ. Η Βιβλιοθήκη Folger είναι ένα από τα πολλά αξιοθέατα γύρω από το Καπιτώλιο και είναι η πλουσιότερη πηγή για τη μελέτη του Σαίξπηρ.

ΠΑΡΙΣΙ

Οι φωτογραφίες του Ουελμπέκ

Και ως φωτογράφος ο Μισέλ Ουελμπέκ εξάπτει την περιέργεια. Η έκθεση του enfant terrible των γαλλικών γραμμάτων, στο Palais de Tokyo, στο Παρίσι, συνθέτει με ήχους, κινούμενες εικόνες και φωτογραφίες το σύμπαν του Ουελμπέκ. Ο κόσμος του είναι γεμάτος από τις εμμονές του, το γυμνό σώμα, τις γυναίκες, τα ζώα, την ιδιαίτερη ερμηνεία που δίνει στα πάθη και την ελευθερία.

ΣΠΟΛΕΤΟ

Το πνεύμα του Μοντιλιάνι

Ενα νέο έργο περιλαμβάνεται στην έκθεση για τον Μοντιλιάνι στο Σπολέτο. Είναι ένας πίνακας που ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια και οι ειδικοί ερευνούν ακόμη την αυθεντικότητά του. Ωστόσο, εκτίθεται μαζί με άλλα έργα του Αμεντέο Μοντιλιάνι στην έκθεση «Modigliani, Les Femmes». Είναι μια αφορμή αναστοχασμού πάνω στον μεγαλοφυή ζωγράφο και γλύπτη που πέθανε πρόωρα το 1920 από μηνιγγίτιδα σε ηλικία 35 μόλις ετών. Σε αυτή τη φωτογραφία του 1918, από τα αρχεία του Ινστιτούτου Μοντιλιάνι στη Ρώμη, ένας 33χρονος Αμεντέο μάς κοιτάει μέσα από τον χρόνο.

ΠΑΛΕΡΜΟ

Το παλάτσο του Γατόπαρδου

Τα ξέφτια της αριστοκρατίας της Σικελίας επιζούν περισσότερο ως συνειρμοί παρά ως πραγματικότητα. Το ονομαστό παλάτσο Gangi, που έγινε παγκοσμίως γνωστό από τα γυρίσματα του «Γατόπαρδου», της κλασικής ταινίας του Βισκόντι, δεν μπορεί να συντηρηθεί από τους ιδιοκτήτες του, απογόνους των παλαιών κτητόρων αριστοκρατών. Τα 8.000 τ.μ. συμβολίζουν πένθιμα την παλαιά ευρωπαϊκή τάξη, που πλέον δεν έχει καμία τύχη, καθώς οι νέοι νόμοι στην Ιταλία δεν κάνουν καμία εξαίρεση ή διευκόλυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή