Εμφαση από Ν.Δ. σε νέο Σύνταγμα

Εμφαση από Ν.Δ. σε νέο Σύνταγμα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν παρά η επιβεβαίωση μιας προαναγγελθείσης διαφωνίας: η Ν.Δ. δεν προτίθεται να μπει σε καμία συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου – πόσο μάλλον για τη μείωση του μπόνους του πρώτου κόμματος. Το χθεσινό τετ α τετ κορυφής, όμως, ήταν μια ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει συνταγματική «ρελάνς» παρουσιάζοντας μια τολμηρή πρόταση στον πρωθυπουργό: να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις (180 ψήφων) από αυτή τη Βουλή για τα άρθρα του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν και οι αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές να ληφθούν από την επόμενη Βουλή.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ανεξάρτητη από τις ίδιες τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ούτε ασύνδετη από την αίσθηση που υπάρχει στον τρίτο όροφο της Συγγρού ότι η όλη προαναγγελία για τη συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι παρά προπέτασμα καπνού προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η πρόταση να συμφωνήσει η παρούσα Βουλή για τα υπό αναθεώρηση άρθρα δεν εμφανίζει τη Ν.Δ. να λέει μόνο «όχι». Κυρίως, όμως, έλεγε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του, προκαλεί τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση και να δείξει τις πραγματικές του προθέσεις. Αν μπορέσει ταυτόχρονα να τον εγκλωβίσει και στρατηγικά, ακόμα καλύτερα για τη Ν.Δ. Οι πληροφορίες επιμένουν μάλιστα ότι στη χθεσινή συνάντηση οι δύο άνδρες συζήτησαν και επί συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, στα οποία Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι είναι αναθεωρητέα.

Αν μη τι άλλο, η χθεσινή συνάντηση κορυφής επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προτίθεται να παίξει τον ρόλο του ιδανικού αυτόχειρα ψαλιδίζοντας τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της Ν.Δ. και συνδράμοντας τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια –σύμφωνα πάντα με τη Συγγρού– να διαχειριστεί την ήττα του. «Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει», διαμήνυσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις.

H ψήφος των ομογενών

Το μόνο που είναι διατεθειμένη να συζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η ψήφος των ομογενών, ζήτημα για το οποίο η Ν.Δ. ήδη έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Βέβαια, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε με κάποια συγκεκριμένη πρόταση ενώπιον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχετικές αιχμές άφησε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν άκουσε κάποια «τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη πρόταση» από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Κι αυτό, διότι η ηγεσία της Ν.Δ. φέρεται να είναι πλέον πεπεισμένη ότι ο τελικός στόχος του πρωθυπουργού –παρά την προσπάθεια να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία αναζήτησης συναινέσεων– είναι να προχωρήσει στην ψήφιση απλής αναλογικής. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα φέρεται να διαμήνυσε χθες στον πρωθυπουργό ότι δεν είναι εκείνος που εμφανίζεται ασυνεπής ως προς τα λεγόμενά του, αφού πάντα ήταν υπέρμαχος της ενισχυμένης αναλογικής. Είναι ο κ. Τσίπρας αυτός που εξελέγη αξιοποιώντας το «δώρο» (μπόνους) του ισχύοντος συστήματος και τώρα προσπαθεί να το αλλάξει.

Oπως το έθεταν κομματικές πηγές, «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα. Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή