Ο βασιλιάς Αμλετ αντιμέτωπος με τον καθρέφτη του

Ο βασιλιάς Αμλετ αντιμέτωπος με τον καθρέφτη του

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο του και ο ίδιος απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση και οι παραστάσεις του έχουν βρει τα τελευταία χρόνια μια σταθερή θέση στο ρεπερτόριο των ελληνικών θεάτρων. Ο Λιθουανός σκηνοθέτης Οσκάρας Κορσουνόβας, ο «ταραξίας από το Βίλνιους» όπως τον αποκαλούσαν τη δεκαετία του ’90, με σημαντικά βραβεία και διακρίσεις στην καριέρα του, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή από τον «Αμλετ» του Σαίξπηρ. Στην πρόσφατη παράσταση του «Μιράντα» που βασίστηκε στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ και παρουσιάστηκε στο θέατρο Πορεία τον περυσινό χειμώνα από τους Λαέρτη Μαλκότση και Ιωάννα Παππά, ο Κορσουνόβας μετέφερε το σαιξπηρικό αριστούργημα σε ένα μικροαστικό μίζερο διαμέρισμα ενός διανοούμενου (Πρόσπερο) ο οποίος ζει με την τετραπληγική κόρη του (Μιράντα) ως «εξόριστος» σε μια δικτατορία.

Στον «Αμλετ» ο σκηνοθέτης μεταφέρει τη δράση στη σύγχρονη εποχή, στα καμαρίνια των ηθοποιών, με ένα σκηνικό που αποτελείται από περιστρεφόμενους καθρέπτες, παρεμβαίνοντας στο κείμενο και στη σειρά της πλοκής, επιδιώκοντας να φέρει κοινό και ηθοποιούς αντιμέτωπους με το είδωλό τους. Στην πρώτη εκδοχή του «Αμλετ» που παρουσιάστηκε το 2008 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Κορσουνόβας ήθελε να μεταφέρει, μέσω του αναποφάσιστου ήρωα του Σαίξπηρ που αποφεύγει να δει την αλήθεια, το πνεύμα της γενιάς του και είχε πει τότε: «Πρόκειται για μια γενιά που ζει σε ένα είδος ερωτικής ψευδαίσθησης παρά στον πραγματικό κόσμο. Είναι μια γενιά μεθοδική, καλά προσαρμοσμένη και ικανοποιημένη με τον εαυτό της. Ταυτόχρονα, είναι ανώριμη και απρόθυμη να πάρει τις απαραίτητες για έναν ενήλικο αποφάσεις. Σήμερα, κανείς δεν μιλάει για την αναγκαιότητα της αλλαγής, παρά μόνο για την ανάγκη για ασφάλεια. Αυτή η γενιά μοιάζει να ζει πίσω από μια κουρτίνα που τη χωρίζει από την πραγματικότητα. Eίναι ανάγκη να σκίσουμε αυτή την κουρτίνα, καθώς η απατηλή γαλήνη και ασφάλεια μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες. Επομένως, χρειαζόμαστε επειγόντως ανελέητη αυτοανάλυση, ώστε να κατανοήσουμε το περιβάλλον μας και τις ενέργειές μας. Μόνο έτσι μπορούμε να προστατέψουμε το μέλλον μας, που φτιάχνεται από εμάς και όχι από πολιτικά ή διαφημιστικά σλόγκαν».

​​Πειραιώς 260, 25 και 26/6 στις 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή