Πρόσκληση… επιστροφής στην Ελλάδα

Πρόσκληση… επιστροφής στην Ελλάδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι επτά το απόγευμα και στο Γκάζι η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Μικρές παρέες νέων, με ταχύ βήμα, φτάνουν στον δροσερό χώρο που φιλοξενεί την πρώτη εκδήλωση της πρωτοβουλίας που στοχεύει στην επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στη χώρα.

Το Brain Gain, όπως ονομάζεται η εν λόγω πρωτοβουλία, απηύθυνε μέσω των κοινωνικών δικτύων ανοιχτή πρόσκληση για την εκδήλωση ώστε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας με θέμα «Θα γυρνούσα στην Ελλάδα αν…». Οι απαντήσεις των 3.000 Ελλήνων του εξωτερικού που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν προδημοσιευθεί στο περιοδικό «Κ» (12/6) και μεταξύ άλλων σκιαγραφούν τους λόγους που οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τη χώρα, τα πλεονεκτήματα των χωρών όπου ζουν, τα εμπόδια που ορθώνονται απέναντί τους στην Ελλάδα και κυρίως τις προσδοκίες και τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν πίσω στη χώρα. Την πρωτοβουλία ξεκίνησαν 8 νέοι, από 8 διαφορετικές πόλεις, οι Νίκος Θεοδωράκης (Οξφόρδη), Πόπη Καλαϊτζή (Βερολίνο), Αντώνης Κουρουτάκης (Θεσσαλονίκη), Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Αθήνα), Μιχάλης Μούτσελος (Γκέτινγκεν), Ορέστης Ομράν (Βρυξέλλες), Φωκίων Σίνης (Ντουμπάι), Δημήτρης Σκαλτσάς (Ν. Υόρκη) ενώ την ίδρυση υπογράφουν άλλα 100 μέλη.

Η ζωηρή συζήτηση που συνόδευσε την παρουσίαση της έρευνας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Η νεαρή ερευνήτρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ζωή Κούρνια, και ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Γιώργος Παγουλάτος, συζήτησαν για το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» υπό τον συντονισμό του διευθυντή της «Κ», Αλέξη Παπαχελά. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του κ. Παγουλάτου, ότι χρειάζεται μια συνωμοσία των άξιων και των ικανών στη χώρα, «μια συνωμοσία ποιότητας, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που μπορούν να συνεννοηθούν ώστε να κάνουν τη διαφορά». Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν μαρτυρούσαν πάνω από όλα την αγωνία των παρευρισκομένων και την επιθυμία για ενεργό εμπλοκή στις δράσεις της πρωτοβουλίας. Νέοι επαγγελματίες στην πλειονότητά τους, άδραξαν την ευκαιρία να επεκτείνουν το δίκτυό τους με νέες γνωριμίες μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Η έρευνα

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι 6 στους 10 μετανάστευσαν για επαγγελματικούς λόγους, κατά την περίοδο της κρίσης 2011-2016. Η οργάνωση του κράτους, η ευνομία (38,27%) και οι εργασιακές συνθήκες – ευκαιρίες στο εξωτερικό (30,61%) εκτιμώνται ιδιαίτερα στο νέο περιβάλλον όπου ζουν, καθώς επίσης και οι αξίες (28,78%), η ασφάλεια και η σταθερότητα που αισθάνονται (24,52%). Εντυπωσιακό είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική επιστροφής στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, ωστόσο 9 στους 10 δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα αν διασφαλίζονταν επαγγελματικές προοπτικές (52,83%), βελτιώνονταν οι δομές του κράτους (12,73%), υπήρχε αλλαγή νοοτροπίας – κυρίως αξιοκρατία (11,82%) ή αλλαγή πολιτικής (11,19%). Ενας στους δύο πάντως δηλώνει ότι θα επέστρεφε ακόμα και με χαμηλότερο μισθό αν υπάρξουν ξανά επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα. Ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της εργασίας και της ζωής στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό αναδείχθηκαν η οικογένεια και οι προσωπικές σχέσεις (53,3%), καθώς και το κλίμα (36,22%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή