Πρωτοσέλιδα χωρίς… Πειθαρχικό

Πρωτοσέλιδα χωρίς… Πειθαρχικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαρά του Πειθαρχικού θα ήταν χθες τα περίπτερα της Γηραιάς Αλβιώνας. Αν υπήρχε στη Βρετανία Πειθαρχικό, σαν αυτό που έχει η ΕΣΗΕΑ. Εδώ και μέρες, όλες σχεδόν οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν καθαρά θέση στο μεγάλο ζήτημα και το μεγάλο δίλημμα της χώρας τους.

Κάποιες προκαλούν με πηχυαίους τίτλους τους πολίτες να ψηφίσουν «Leave» (κάτι σαν το δικό μας «Οχι») και κάποιες άλλες –ακόμη χειρότερα για τις αριστερίστικες ευαισθησίες– καλούν τον λαό να ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή «Remain»· το ανάλογο δηλαδή του «Ναι» στην Ελλάδα.

Υπάρχουν οι έξαλλες σαν τη Sun, που βλέπουν τη σημερινή ημέρα ως «Independence Day», ήτοι «Ημέρα Ανεξαρτησίας». Το πρωτοσέλιδο νοηματικά παραπέμπει στην 4η Ιουλίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, αισθητικά μάλλον σε μια ταινία β΄ διαλογής που παίχθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο.

Υπάρχει και το ταμπλόιντ της άλλης πλευράς. Η Daily Mirror συμβουλεύει τους αναγνώστες «Μην κάνετε βουτιά στο σκοτάδι. Ψηφίστε παραμονή». Και μπορεί ο γραφίστας, που εικονίζει ένα βαθύ πηγάδι στην πρώτη σελίδα, να γλίτωνε τη διαγραφή, ο διευθυντής σύνταξης Lloyd Embley, όμως, σίγουρα θα απολογείτο στο Πειθαρχικό για το κύριο άρθρο της εφημερίδας. Σ’ αυτό έγραψε ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να πιστέψουν όσα λένε οι λαϊκιστές ηγέτες περί ανέξοδης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Πώς μπορούμε να πιστέψουμε ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού; Είναι εύκολο γι’ αυτούς να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου· έχουν αρκετά λεφτά για να αντέξουν τα επέκεινα. Δεν θα μαζέψουν αυτοί τα σπασμένα, εσείς (οι πολίτες) θα το κάνετε… Κάθε ηγέτης των Εργατικών λέει ότι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ασφαλέστερη επιλογή για τον λαό. Η Ομοσπονδία και τα μεγαλύτερα συνδικάτα λένε ότι η επιλογή υπέρ της Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η σωστή για τους εργαζομένους. Οι μεγαλύτεροι εργοδότες λένε ότι, για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις, πρέπει να παραμείνουμε. Εννιά στους δέκα χρηματοοικονομικούς αναλυτές λένε ότι η έξοδος θα ζημιώσει την οικονομία μας για χρόνια ή ακόμη και για δεκαετίες…». Τέτοια «κινδυνολογία» και δεν βρέθηκε μια ΕΣΗΕΛ (Λονδίνου) να τον επιπλήξει που τρομοκρατεί τον βρετανικό λαό.

Ακόμη και ο Guardian, που τόσο αγάπησε το Grexit, καλεί τους αναγνώστες να κρατήσουν τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να μην είναι θυμωμένοι και απομονωμένοι: «Ψηφίστε για μια ενωμένη χώρα που είναι ανοιχτή στον κόσμο και όχι για ένα διχασμένο έθνος, εσωστρεφές. Ψηφίστε υπέρ της παραμονής», τελειώνει το editorial της εφημερίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή