Ενα Ξενία, «κάψουλα» του χρόνου

Ενα Ξενία, «κάψουλα» του χρόνου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα πολλά Ξενία, εκείνης της μακρινής αρχιτεκτονικής άνοιξης, το Ξενία της Ανδρίτσαινας έχει μια ιδιαιτερότητα. Διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα του, λειτουργεί αδιάλειπτα ως ξενοδοχείο (ως Θεοξένια) και είναι έτοιμο να προσφερθεί ως ιδανικός τόπος για ένα όχι συνηθισμένο αρχιτεκτονικό εργαστήρι. Μπορεί κανείς να φανταστεί θεματικό τουρισμό βασισμένο σε «κάψουλες του χρόνου», με αρχιτεκτονικά, δηλαδή, κατάλοιπα που συντηρούν μια ολιστική άποψη για το κτίριο, την επίπλωση, τα υλικά; Να ένα από τα βασικά ερωτήματα που θα τεθούν προς διερεύνηση στο workshop «Ξενία Φιλοξενία. Τα Ξενία στο παρελθόν, παρόν και μέλλον του ελληνικού τουρισμού».

«Η ιδέα γεννήθηκε το 2010, όταν είχα επισκεφθεί το εγκαταλελειμμένο Ξενία στο Ναύπλιο», λέει ο αρχιτέκτων Μανώλης Οικονόμου, που διαθέτει ερευνητικό αισθητήριο ανάγνωσης του αστικού τοπίου. «Στην περίπτωση της Ανδρίτσαινας, όμως, βρήκα ένα εν λειτουργία ξενοδοχείο, στο οποίο μπορεί κανείς να βιώσει την αυθεντική ατμόσφαιρα και την ολιστική φιλοσοφία των Ξενία». Ο Μανώλης Οικονόμου είναι αρχισυντάκτης στο περιοδικό GreekArchitects.gr, που διοργανώνει το εργαστήριο σε συνεργασία με το ξενοδοχείο. Ο ίδιος εστιάζει κυρίως στη σχέση αρχιτεκτονικής και κοινωνίας. «Πρέπει να προτείνουμε», λέει.

«Σημασία έχει να τίθενται ερωτήματα που στον σωστό χρόνο θα απαντηθούν».

Το παλιό Ξενία, νυν Θεοξένια, στην Ανδρίτσαινα, δεν έχει ανακαινιστεί εις βάρος του αρχικού σχεδιασμού. «Βρήκα έπιπλα του Κωνσταντινίδη και φωτιστικά σώματα εποχής», λέει ο Μανώλης Οικονόμου. «Υπάρχουν ατόφιες οι αρχές εκείνης της αισθητικής που δεν μπορούν στις ημέρες μας να απευθυνθούν σε ευρύ κοινό. Οπως έχει σημειώσει η αρχιτέκτων Ελένη Φεσσά, τα Ξενία απευθύνονταν τότε στο μέσο κοινό και σήμερα στη διανόηση». Τα Ξενία είχαν κατά κανόνα άνετους χώρους υποδοχής και λιτά δωμάτια. Το Ξενία της Ανδρίτσαινας σχεδιάστηκε το 1959 από την Καίτη Διαλεισμά, συνεργάτιδα του Αρη Κωνσταντινίδη. «Δικό της έργο είναι επίσης το τουριστικό περίπτερο στην Ερέτρια», λέει ο Μανώλης Οικονόμου. «Το ξενοδοχείο στην Ανδρίτσαινα είναι εξ ολοκλήρου συμβατό με το ύφος του Αρη Κωνσταντινίδη».

Το εργαστήρι θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες, που θα είναι το πολύ 40 άτομα. Οι καθηγητές Ελένη Αμερικάνου, Πάνος Εξαρχόπουλος, Μανώλης Ηλιάκης και Ελισάβετ Χρυσοχοΐδη θα επιβλέπουν τα μαθήματα από τις 8 έως τις 14 Οκτωβρίου, με οικονομική συμμετοχή 190 ευρώ το άτομο (περιλαμβάνονται η διαμονή με πρωινό, wi-fi, αίθουσα εργαστηρίου και φάκελος συμμετέχοντα, καθώς και μια ετήσια Gold συνδρομή στο περιοδικό GreekArchitects).

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και με την υποστήριξη της Σχολής Βακαλό και των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (με μέγα χορηγό την KNAUF), το εργαστήρι στην Ανδρίτσαινα ανοίγει ένα παράθυρο σκέψης.

​​Αιτήσεις συμμετοχής έως 30/6

([email protected]).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή