Κέρκυρα: Το νησί που αγαπάει την… Ασία

Κέρκυρα: Το νησί που αγαπάει την… Ασία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανοπλίες και σπαθιά Σαμουράι. Κώδικας τιμής Bushido και Ρόνιν, Σαμουράι χωρίς αφέντη. Ιαπωνικά παραβάν με ζωγραφικές παραστάσεις, παραδοσιακές βεντάλιες του 18ου αιώνα. Αριστουργήματα της κινεζικής κεραμικής και στα πλαϊνά δωμάτια θηλυκές θεότητες του Νεπάλ, θιβετιανά ειδώλια, Βούδες από την Καμπότζη του 12ου αιώνα. Οχι, δεν βρισκόμαστε σε κάποια μακρινή ασιατική χώρα, αλλά περιδιαβαίνουμε στους διαδρόμους της πλούσιας συλλογής του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στην πόλη της Κέρκυρας. Το μοναδικό ελληνικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στη σινοϊαπωνική τέχνη και στην τέχνη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκεται στα μοναδικής ομορφιάς, χτισμένα από μαλτέζικο πωρόλιθο, Ανάκτορα των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στη Σπιανάδα της Κέρκυρας. Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας (1814-1864) στο νησί, προκειμένου να στεγαστεί το διοικητικό κέντρο της Υπατης Βρετανικής Αρμοστείας και η Ιόνιος Γερουσία, της οποίας η αίθουσα συνεδρίασης είναι ορατή για τους επισκέπτες. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1927 με αφορμή τη συλλογή των περίπου 9.500 αντικειμένων κινεζικής, κορεατικής και ιαπωνικής τέχνης που δώρισε ο Ελληνας πρέσβης στην Αυστρία, Γρηγόριος Μάνος, στο ελληνικό κράτος με την προϋπόθεση να στεγαστεί η συλλογή του σε κτίριο ανακτόρων. Αργότερα η συλλογή του μουσείου εμπλουτίστηκε με τις δωρεές των Νικόλαου Χατζηβασιλείου και Χαρίλαου Χιωτάκη και συνεχίζει να μεγαλώνει με την πρόσφατη δωρεά της οικογένειας Ιωάννη Σαρτζετάκη με έργα των νομάδων της Κεντρικής Ασίας.

Μπορεί να φαντάζει παράταιρο ένα μουσείο αφιερωμένο στην ασιατική τέχνη σε ένα ελληνικό νησί συνδεδεμένο ιστορικά με τη Δυτική Ευρώπη, αλλά αυτό το πολιτιστικό συνονθύλευμα είναι που κάνει την Κέρκυρα παράξενα γοητευτική.

Λίγα μέτρα μακριά από το μουσείο, αναλλοίωτη από την τουριστική «αισθητική» που σιγοτρώει τη μνημειακή πόλη, η συνοικία Καμπιέλο επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή