Το Ηρώδειο υποδέχεται έναν 23χρονο συνθέτη

Το Ηρώδειο υποδέχεται έναν 23χρονο συνθέτη

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 23χρονος Ορέστης Παπαϊωάννου μάλλον –ας διατηρήσουμε μια τυπική επιφύλαξη– θα θυμάται σε όλη του τη ζωή τούτες τις ώρες που θα κάθεται στις πρώτες σειρές του Ηρωδείου, παρακολουθώντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να κάνει πρόβα σε ένα οκτάλεπτο έργο του, για τη μεθαυριανή συναυλία, της Δευτέρας. Είναι η πρώτη συναυλία έργου του σε έναν τέτοιο εμβληματικό χώρο για τα μουσικά πράγματα της Ελλάδας. Τίτλος του έργου, «Αποφώνησις». «Το ονόμασα έτσι διότι είναι το τελευταίο μου έργο πριν τελειώσω τις σπουδές μου στο ΑΠΘ. Ολοκληρώνεται μια σημαντική περίοδος για μένα», λέει στην «Κ» ο Ορέστης Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει βάλει γερά θεμέλια για μια σπουδαία πορεία στον χώρο της μουσικής.

Γεννήθηκε το 1993 στη Σητεία, αλλά μεγάλωσε στην Εδεσσα. Ξεκίνησε μαθήματα κλαρινέτου στο Ωδείο Δήμου Εδεσσας σε ηλικία 7 ετών στην τάξη του Δημήτρη Παπαϊωακείμ, καθώς και μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στην τάξη του Γιάννη Γκουράνη. Ολα τα μαθητικά πτυχία του είναι… Αριστα. Την ίδια επιμέλεια και προσήλωση στη μουσική επέδειξε και στις πανεπιστημιακές του σπουδές. Από το 2011 σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, στην τάξη Σύνθεσης του Χρήστου Σαμαρά, για τον οποίο μιλάει με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2015, βραβεύτηκε από την Ενωση Ελληνικών Χορωδιών για το έργο του για μεικτή χορωδία «Ελεγεία», ενώ ήλθε και η πρώτη σημαντική διεθνής επιτυχία του. Πέρυσι τον Ιούλιο κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό για Νέους Συνθέτες «Ντβόρζακ» στην Πράγα της Τσεχίας, καθώς και δύο ειδικά βραβεία (από τα συνολικά επτά που δόθηκαν) για καλύτερο έργο αυστηρού στυλ και καλύτερης τονικής μουσικής. Στην τελική φάση του διαγωνισμού μετείχαν 24 συνθέτες ηλικίας 18-23 ετών από 19 χώρες, οι οποίοι πήγαν στην Πράγα και συνέθεσαν δύο έργα μέσα σε πέντε ημέρες, πάνω σε θέμα που όρισαν οι διοργανωτές. «Μέσα σε πέντε μέρες κρινόταν η δημιουργική μας ικανότητα», θυμάται.

Το πρώτο έργο αυστηρού στυλ, με το οποίο διακρίθηκε ο Ορέστης Παπαϊωάννου, ονομάζεται «Prague Canon». Είναι κανόνας για ορχήστρα εγχόρδων και εκτελέστηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ στον εορτασμό της 26ης Οκτωβρίου 2015. Ο ίδιος, λοιπόν, έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με τις αίθουσες συναυλιών, τα ακροατήρια και τα βραβεία, ωστόσο δηλώνει πως «δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η ΚΟΑ θα παίξει έργο μου. Νιώθω τυχερός, έχω μεγάλη περιέργεια για το βράδυ της Δευτέρας, αγωνιώ», χωρίς να προσπαθεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του. «Δεν βλέπω τη μουσική αυστηρά σαν επάγγελμα. Στον ελεύθερό μου χρόνο πάλι με τη μουσική θα ασχοληθώ, θα παίξω κλαρινέτο», λέει, προσθέτοντας ότι του αρέσει η ξένη ροκ μουσική.

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή της ΚΟΑ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Στέφανου Τσιαλή, να συστήσει τον ταλαντούχο νέο συνθέτη στο κοινό της Αθήνας (κατόπιν προτροπής και του Φεστιβάλ Αθηνών για επιλογή έργου ενός νέου Ελληνα συνθέτη), επισφραγίζει το διαβατήριο του Ορέστη για τη συνέχιση των σπουδών του στο εξωτερικό. Θα κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου ή του Φράιμπουργκ. «Θα γυρίσω στην Ελλάδα», υπόσχεται. Και το ήθος της φωνής του φανερώνει πως θα τηρήσει την υπόσχεσή του, έστω κι αν τώρα μόλις αρχίζει το ταξίδι.

Αλέν Λεφέβρ, ο σταρ της βραδιάς

Φιλέλληνας, «σχεδόν πολιτογραφημένος Ελληνας», ο Γαλλοκαναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ είναι το «βαρύ» όνομα της συναυλίας της Δευτέρας. O Αλέν Λεφέβρ θα είναι ο σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) στο υπέροχο Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Ο Λεφέβρ έχει μακρά και έντονη σχέση με την Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι κάνει διακοπές εδώ και περίπου 20 χρόνια, κάθε χρόνο, στη Σάμο, με την οποία είναι… ερωτευμένος. Μάλιστα είχε οργανώσει και συναυλία για την αποκατάσταση των ζημιών έπειτα από καταστροφική πυρκαγιά στο νησί του ανατολικού Αιγαίου. Μετά τον Ορέστη Παπαϊωάννου και τον Αλέν Λεφέβρ, η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την Εκτη συμφωνία του Ντβόρζακ. Την ΚΟΑ θα διευθύνει ο μαέστρος της, ο Στέφανος Τσιαλής. Η συναυλία της Δευτέρας θα είναι η πρώτη από τις τρεις της ΚΟΑ φέτος το καλοκαίρι στο Ηρώδειο. Θα ακολουθήσει η βραδιά της 5ης Ιουλίου, υπό τη διεύθυνση του Γερμανού Φρανκ Στρόμπελ –κορυφαίου μαέστρου κινηματογραφικής μουσικής στην Ευρώπη– αφιερωμένη στον Φεντερίκο Φελίνι και τον Νίνο Ρότα. Στην τρίτη της εμφάνιση (1/8), η ΚΟΑ θα υποδεχθεί ένα ακόμα πρωταγωνιστικό «ντουέτο» με το ίδιο διάσημο επίθετο: Ασκενάζι. Από τους κορυφαίους μαέστρους διεθνώς, ο Βλαντιμίρ θα διευθύνει την ΚΟΑ σε έργα Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι και Μότσαρτ, με σολίστ στο τελευταίο τον γιο του, διακεκριμένο κλαρινετίστα, Ντμίτρι.​​

Ηρώδειο, 27 Ιουνίου,

στις 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή