«Ναι» στην αλλαγή εκλογικού νόμου από Λεβέντη

«Ναι» στην αλλαγή εκλογικού νόμου από Λεβέντη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ενωση Κεντρώων θα στηρίξει την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Βασίλης Λεβέντης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στον οποίο, μάλιστα, έπλεξε και το εγκώμιο, λέγοντας ότι τον είδε «αρκετά πιο ώριμο απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα διάστημα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Λεβέντης, ο κ. Τσίπρας φέρεται να άκουσε με θετική διάθεση το αίτημα να μην σπάσουν οι μεγαλύτερες περιφέρειες, κάτι που του ζητεί και το ΚΚΕ, προκειμένου να γνωρίζουν τα μικρότερα κόμματα πού θα εκλέγουν τις έδρες τους, όπως και να διατηρηθεί το όριο του 3% για να μπαίνει ένα κόμμα στη Βουλή. Επιπλέον δε, όπως έλεγαν συνεργάτες του, ο κ. Λεβέντης έφυγε από τη συνάντηση με την πεποίθηση ότι η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να καταργήσει πλήρως το μπόνους, δηλαδή να εφαρμοσθεί απλή αναλογική για όλες ανεξαιρέτως τις έδρες. «Αν όλα τούτα, που αποτελούν και τα βασικά δικά μας αιτήματα, συμβούν, θα είναι τρελός όποιος από τα μικρά κόμματα τα καταψηφίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων και επετέθη στον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για την άρνησή του να ψηφίσει οποιαδήποτε εκλογική αλλαγή αν δεν καταργηθεί πλήρως το όριο του 3%. «Πρέπει να το ξανακοιτάξει ο κ. Κουτσούμπας και να μην το θέτει ως όρο, γιατί θα προκύψει το ενδεχόμενο να αναμειχθεί η Τουρκία στα εσωτερικά μας πράγματα», είπε, υπονοώντας βέβαια τη δυνατότητα των μουσουλμάνων βουλευτών να διεκδικούν την αυτόνομη εκλογή τους στη Θράκη.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Λεβέντης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον την κατάργηση της λίστας επικρατείας, αλλά και τη μείωση των βουλευτών σε 200, αιτήματα στα οποία δεν φέρεται να βρήκε θετική ανταπόκριση. Ως προς δε τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Λεβέντης συμφώνησε στη γνωστή πρόταση για να αλλάξει το άρθρο περί ευθύνης των υπουργών και της ασυλίας των βουλευτών, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει πολλές αλλαγές. «Το Σύνταγμα δεν πρέπει να το πολυπειράξουμε, γιατί είναι σοφό και επιτρέπεται να γίνει μόνο σοφότερο», είπε και έφερε το παράδειγμα της συζητούμενης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, με την οποία διεφώνησε ριζικά, λέγοντας ότι «θα έχουμε τότε δύο πόλους εξουσίας, πρωθυπουργό και πρόεδρο, που, αν συγκρουσθούν, θα πάμε σε πολιτειακή εκτροπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή