Μητσοτάκης: «Να βoηθηθούν όσοι επλήγησαν από την κρίση»

Μητσοτάκης: «Να βoηθηθούν όσοι επλήγησαν από την κρίση»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη η Ευρώπη να βρει εδώ και τώρα τι πήγε λάθος και να το διορθώσει προς το συμφέρον των πολιτών στέκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, απηχώντας το κλίμα και την ουσία της παρέμβασής του στο συνέδριο του Economist. Εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε καλέσει την Ευρώπη να κάνει την αυτοκριτική της, ενώ είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τα ευρωπαϊκά παραδοσιακά κόμματα εξουσίας που έχασαν την επαφή με τη μεσαία τάξη και την άφησαν έρμαιο στις ορέξεις λαϊκιστών, δημαγωγών και ευρωσκεπτικιστών.

Προβληματισμός για το βρετανικό δημοψήφισμα και για το τι θα σημάνει για την Ευρώπη και για την Ελλάδα υπήρχε ούτως ή άλλως το προηγούμενο διάστημα στη Συγγρού. Το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί σε συσκέψεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με το στενό του επιτελείο, ενώ χθες ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στον πρωινό καφέ της Συγγρού.

Κι αυτό, καθώς είναι πλέον σαφές ότι η άνοδος των ακραίων και εθνικιστικών φωνών στην Ευρώπη δεν είναι παροδικό φαινόμενο, ούτε αφήνει την Ελλάδα εκτός κυκλώνα. Πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει στην όποια προσπάθεια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας το Brexit –«μια μεγάλη περιπέτεια ξεκίνησε και δυστυχώς βρίσκει την Ελλάδα πολύ αδύναμη», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος– στη Συγγρού εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ενισχύει και τις εγχώριες αντιευρωπαϊκές φωνές και κυρίως τη Χ.Α.

Πλέον, σημείωναν κομματικές πηγές, είναι δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς την ευρωπαϊκή ιδέα κλείνοντας τα μάτια στις ανησυχίες και την αποξένωση των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη χθεσινή του δήλωση για το Brexit ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει την ανάγκη της Ενωσης να βρει τι έκανε λάθος και να προχωρήσει «με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών» σε ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο «που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για την ανάγκη μιας «μεγάλης συμφωνίας αλήθειας ανάμεσα στην Ε.Ε., τα κράτη της και τους λαούς», ενώ ζήτησε συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και ιδιαίτερα «όσων έχουν πληγεί από την κρίση». Η επισήμανση θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως… δημιουργικός ευρωσκεπτικισμός που μοιάζει να ανταποκρίνεται στο αίτημα των πολιτών –και των Ελλήνων– για μια ένωση που δεν θα αδιαφορεί για τις ανάγκες τους. Ή ως εύλογη κριτική από φιλοευρωπαϊκή σκοπιά, καθώς, στο τέλος της δήλωσής του ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η πρόταση της Ν.Δ. είναι ο ελληνικός λαός «με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ενότητα και αλληλεγγύη να συνεχίσει την πορεία του μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή