Προβληματισμός στα κόμματα για την πορεία της Ε.Ε.

Προβληματισμός στα κόμματα για την πορεία της Ε.Ε.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για την πορεία του εγχειρήματος της ενιαίας Ευρώπης, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση των Βρετανών για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., εκφράζουν στην πλειονότητά τους τα ελληνικά κόμματα. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης. Χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Επισήμανε πως θα πρέπει άπαντες να προβληματιστούν για το αποτέλεσμα και να ληφθούν «το ταχύτερο δυνατόν αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προβληματισμός υπό μια διαφορετική οπτική γωνία, εκφράζεται και από το ΚΚΕ. Στον Περισσό εκτιμούν ότι με το βρετανικό δημοψήφισμα αναδείχθηκε «η αυξημένη δυσαρέσκεια εργατικών-λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην Ε.Ε. και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, που όμως πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις επιλογές τμημάτων και πολιτικών δυνάμεων της αστικής τάξης και να αποκτήσει ριζοσπαστικά-αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά». Κατά το ΚΚΕ, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διαψεύδει τα ελληνικά αστικά κόμματα, βασική γραμμή των οποίων ήταν ότι «δήθεν θα μπορούσαν οι λαοί να ευημερήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε.». Τονίζουν ότι το ζήτημα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου ετέθη λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων της Ε.Ε. και της ανισομετρίας των οικονομιών της, καθώς επίσης λόγω της διαπάλης «ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα». Από το ΚΚΕ εκφράζεται ανησυχία ότι φορείς του «ευρωσκεπτικισμού» είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά ή και φασιστικών αντιλήψεων κόμματα, όπως το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) του Φάρατζ, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και παρόμοια σχήματα στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα.

Στο Ποτάμι δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκλογική βάση του Brexit, δηλαδή τους συνταξιούχους, τους λιγότερο μορφωμένους και τους ανέργους των αποβιομηχανοποιημένων περιοχών. «Εμείς οι Ελληνες, που δυστυχώς έχουμε καταντήσει να θεωρούμαστε ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες. Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι οι δρόμοι των δημαγωγών και των εθνικιστών είναι αδιέξοδοι. Η απάντηση βρίσκεται μπροστά. Στην Ευρώπη των λαών. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την Ευρώπη. Να την αλλάξουμε – όχι να την γκρεμίσουμε», δήλωσε ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση δημοψηφίσματος της Βρετανίας, η Eνωση Κεντρώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή