Δυσκολότερες οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων

Δυσκολότερες οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Brexit θα σφραγίσει ακόμη περισσότερο τις πόρτες των ελληνικών τραπεζών, στις οποίες έχουν προσέλθει δεκάδες εισηγμένες με υψηλό δανεισμό αναζητώντας ρευστότητα και μετάθεση της αποπληρωμής των δανείων τους με χαμηλό επιτόκιο στο μέλλον. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως αποφάσισαν την περασμένη Πέμπτη οι πολίτες της Γηραιάς Αλβιώνας, που αποτελεί την τρίτη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη, μεταφέρει την ανασφάλεια και την αμηχανία στους τραπεζικούς κύκλους και στη χώρα μας, που θα κρατήσουν ακόμη περισσότερο αμυντική στάση, προκειμένου να διαφυλάξουν τη ρευστότητά τους μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές. Το αποτέλεσμα θα είναι να εγκρίνονται ακόμα λιγότερες αναδιαρθρώσεις δανείων των εισηγμένων. Οπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της «Κ», μέσα στο α΄εξάμηνο του 2016, μόλις 6 εισηγμένες σε σύνολο άνω των 25 που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας κατάφεραν να προχωρήσουν σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και την άντληση ρευστότητας. Πρόκειται για τις εισηγμένες Νίκας, Περσεύς, Ακρίτας, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και αυτή την εβδομάδα είχαμε τη συμφωνία με τη Forthnet.

Πιο συγκεκριμένα, στις 22 Φεβρουαρίου 2016 ύστερα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, οι οποίες κινδύνευσαν να οδηγηθούν σε ναυάγιο και όξυναν τα προβλήματα της Νίκας, ανακοινώθηκε ότι το επενδυτικό σχήμα Chipita-Impala Invest συμφώνησε με τις Alpha Bank και Eurobank στην ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της αλλαντοβιομηχανίας και στην παράλληλη αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων. Στις 29 Μαρτίου 2016 υπεγράφη η σύμβαση πενταετούς ομολογιακού δανείου μεταξύ του Περσέα και της ομολογιούχου τράπεζας (Πειραιώς), με σκοπό την αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Περσεύς.

Η βιομηχανία ξύλου Akritas στις 31 Μαρτίου 2016 σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή για την επιστροφή του ομίλου σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, η αμέριστη εμπιστοσύνη που δείχνει σύσσωμο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετουσιώνεται με τη Συμφωνία Αναστολής (Stand Still Agreement) βάσει της οποίας οι τράπεζες δεσμεύονται να μην καταγγείλουν ή τροποποιήσουν τις δανειακές συμβάσεις έως τις 30/9/2016.

Η νέα διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης γνωστοποίησε την 1η Απριλίου 2016 το σχέδιο χρηματοδότησης με την τράπεζα Πειραιώς, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων: α) νέα χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ προς κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης υπό προϋποθέσεις, β) μεταβίβαση των μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην Τράπεζα Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των θυγατρικών στη Σερβία, γ) μελλοντική διαγραφή μέρους του χρέους υπό προϋποθέσεις.

Την περασμένη Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 η διοίκηση της Fοrthnet, σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο, γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet, μέσω της έκδοσης ενός νέου κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 78.461.538 ευρώ με διοργανώτριες τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Τράπεζα Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή