Η… «αγορά του αιώνα» από το Ιράν

Η… «αγορά του αιώνα» από το Ιράν

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν παρήγγειλε 100 επιβατικά αεροσκάφη από την αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία Boeing στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας αξίας 17 δισ. δολαρίων, που είναι και η πρώτη παραγγελία αμερικανικών αεροσκαφών για την ιρανική αγορά και γενικότερα η πρώτη συμφωνία της Τεχεράνης με αμερικανική επιχείρηση μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Με την ολοκλήρωσή της, που αναμένει την επίσημη έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, θα επισφραγισθεί η σύσφιγξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Ουάσιγκτον. Πηγές του Reuters αναφέρουν, άλλωστε, ότι οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνία που θα προβλέπει τη συντήρηση του υπόλοιπου στόλου αεροσκαφών του Ιράν από την Boeing.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραγγελία αεροσκαφών στην οποία έχει σπεύσει να προχωρήσει η Τεχεράνη από την αρχή του έτους. Εχει προηγηθεί τον Ιανουάριο συμφωνία της με την ευρωπαϊκή Airbus για την αγορά 118 αεροσκαφών και συγκεκριμένα μοντέλων Α380 και Α350 έναντι 27 δισ. δολαρίων. «Εχουμε 250 αεροσκάφη και τα 230 εξ αυτών πρέπει να αντικατασταθούν», σχολίασε σχετικά ο Αλί Αμπεντζαντέχ, επικεφαλής της ιρανικής πολιτικής αεροπορίας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ιρανικού στόλου εμπορικών αεροσκαφών είναι πράγματι απαρχαιωμένο και χρειάζεται αντικατάσταση. Ως εκ τούτου, οι παραγγελίες νέων αεροσκαφών συγκαταλέγονταν στις προτεραιότητες που είχε θέσει η Τεχεράνη για το χρονικό διάστημα αμέσως μετά την άρση των εναντίον της κυρώσεων.

Σημειωτέον ότι προ 10 ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρε την απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ευρώπη που ίσχυε για τον εθνικό αερομεταφορέα του Ιράν, την Iran Air. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ιράν η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλς, συνοδευόμενη από ομάδα τεχνικών. Οπως δήλωσε η ίδια, «ήταν επιτυχής ο τεχνικός έλεγχος και μπορούμε να επιτρέψουμε πλέον τις πτήσεις ιρανικών αεροσκαφών πάνω από τους ευρωπαϊκούς ουρανούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή