80 χρόνια πριν… 25 -VΙ-1936

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΟΥΛΗΣ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΝ: ΜΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ! Μόλις την μεσημβρίαν της χθες οι πολιτικοί κύκλοι επληροφορούντο ότι κατά την διάρκειαν της προχθεσινής νυκτός παρ’ ολίγον να εκδηλούτο κυβερνητική κρίσις. Το πράγμα ετηρήθη μυστικόν αφ’ ενός μεν διότι οι Φιλελεύθεροι δεν ηθέλησαν να το διατυμπανίσουν αφ’ ετέρου διότι ο Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Μεταξάς επιβληθείς διά της απειλής παραιτήσεώς του δεν είχε κανένα λόγον να εμφανίση το πράγμα ως θρίαμβον. […] Πράγματι το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Θεμιστοκλής Σοφούλης έλαβε γνώσιν των απόψεων του κ. Πρωθυπουργού όστις ετόνισε, διά του διαβιβάσαντος τας απόψεις του υφυπουργού [Κ. Γεωργακόπουλος, μετέπειτα υπηρεσιακός πρωθυπουργός], ότι «η συνεχής παρέμβασις της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εις το έργον της Κυβερνήσεως καθιστά τούτο τόσον δυσχερές ώστε η Κυβέρνησις αποκλίνει μάλλον προς την υποβολήν παραιτήσεως». Μόλις ο κ. Σοφούλης έλαβε γνώσιν των απόψεων αυτών του κ. Μεταξά […] εζήτησε τηλεφωνικώς ακρόασιν παρά του κ. Πρωθυπουργού. Εν τω μεταξύ συνεκάλεσεν […] την Διοικούσαν Επιτροπήν του κόμματος των Φιλελευθέρων, αφού δε ανεκοίνωσε τα συμβαίνοντα, εξέφρασε την γνώμην ότι εφ’ όσον η Κυβέρνησις δεν αρνείται να εκτελέση τα υπεσχημένα [σχετικώς με την αποκατάστασιν αποτάκτων του Κινήματος του 1935] δεν γεννάται ζήτημα κρίσεως κυβερνητικής. Η Επιτροπή συνεφώνησε και ο κ. Σοφούλης μετέβη την 7 μ.μ. εις το υπουργείον Εξωτερικών όπου συνωμίλησεν επ’ αρκετόν μετά του κ. Πρωθυπουργού. Ο κ. Σοφούλης […] παρεκάλεσε τον κ. Πρωθυπουργόν να μη επιμείνη εις την υποβολήν της παραιτήσεως […].

ΜΕΤΑΞΑΣ: ΔΙΑΘΕΣΙΣ, ΟΧΙ ΠΡΟΘΕΣΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΣ! Ο Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Μεταξάς ανεκοίνωσε τα εξής: «Πρόθεσις της Κυβερνήσεως να παραιτηθή δεν υπήρξεν. Απλώς εις στιγμήν δυσφορίας εξεδήλωσα διάθεσιν να φθάσω και μέχρι παραιτήσεως, χωρίς ν’ αποτελή τούτο απειλήν πολύ δε ολιγώτερον ν’ αποβλέπη εις εκβίασιν ουδενός.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή