Ασφαλιστικές εισφορές, εισόδημα και «μαύρες» συναλλαγές

Ασφαλιστικές εισφορές, εισόδημα και «μαύρες» συναλλαγές

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στελέχη της αγοράς περιμένουν έκρηξη του κινήματος «δεν δηλώνω φόρους» μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ειδικά από τη στιγμή που θα εκδοθούν οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που θα ερμηνεύουν το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, αναμένεται να διευρυνθούν και οι «μαύρες» συναλλαγές και οι μεταφορές δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας ή ακόμη και οι… ευφάνταστες πρακτικές οι οποίες κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια. Μεταξύ αυτών; 1. Εικονικά διαζύγια. Η χωρισμένη σύζυγος (στα χαρτιά) εμφανίζεται προστάτης ανηλίκου, αποκτά άνετα το πολυπόθητο εισιτήριο για τον παιδικό σταθμό, εισπράττει το επίδομα τέκνων, ενώ προστατεύει την πρώτη κατοικία της αν δεν μπορεί να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειο. Ο… χωρισμένος σύζυγος από την άλλη, διατηρεί τα υψηλά εισοδήματα στο όνομά του απολαμβάνοντας όμως ταυτόχρονα (μέσω της συζύγου) όλα τα προνόμια του… φτωχού. 2. Εικονικότητα ως προς το πρόσωπο: Φορολογητέα εισοδήματα «σπάνε» στα δύο – συνήθως μεταξύ συζύγων προκειμένου να αποφευχθεί η… αναρρίχηση σε φορολογητέα κλιμάκια στα οποία επιβάλλεται υψηλότερος φορολογικός συντελεστής. Το σπάσιμο των εισοδημάτων ευνοεί ακόμη και στη σύνταξη, καθώς το άθροισμα των συντάξεων που θα πάρουν δύο ασφαλισμένοι με αποδοχές 1.000 ευρώ έκαστος, είναι μεγαλύτερο από τη σύνταξη που θα βγάλει ένας ασφαλισμένος μόνος του με αποδοχές 2.000 ευρώ.

ΟΛΠ: Πέντε χρόνια για την αποκρατικοποίηση

Πόσο διήρκεσε τελικά η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ; Περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ εάν συνυπολογιστούν οι καθυστερήσεις μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, πέντε. Αν και ο ΟΛΠ τελεί υπό αποκρατικοποίηση από το 2011, οι ενδιαφερόμενοι χρειάστηκε να περιμένουν δύο ολόκληρα χρόνια για να κλείσει το ζήτημα του περιβόητου φιλικού διακανονισμού. Καταγγελίες από ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνον κινητοποίησαν την Ε.Ε. που χρειάστηκε χρόνια για να εγκρίνει την επένδυση. Την ίδια ώρα, οι προηγούμενες διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ είχαν εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα με το τότε management της εισηγμένης που ήταν ξεκάθαρα κατά της ιδιωτικοποίησης. Τελικά, στις 5 Μαρτίου του 2014 το Ταμείο δημοσίευσε την πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Εμφανίστηκαν πολλοί επενδυτές και προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση, αλλά η πολιτική αστάθεια οδήγησε σε επ’ αόριστον αναβολή την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Τελικά, παραμονές Χριστουγέννων υποβλήθηκε μια πρόταση από την Cosco και ζητήθηκε νέα βελτιωμένη προσφορά από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο κινεζικός όμιλος ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στις 17/2/2016 με προσφερόμενο τίμημα 368,5 εκατ. για το 67% του ΟΛΠ. Η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης έγινε στις 8 Απριλίου και αναμένεται πλέον η κύρωση από τη Βουλή.

Ξεκαθάρισε η ήρα από το στάρι

Το πάθημα έγινε μάθημα για τις επιχειρήσεις που ακριβώς πριν από 12 μήνες με την έλευση των capital controls αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα με τους μη συνεπείς πελάτες τους, οι οποίοι με τη δικαιολογία των κεφαλαιακών ελέγχων σταμάτησαν να πληρώνουν. Ετσι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μεγάλος αριθμός εισηγμένων προχώρησε σε διαγραφή των αφερέγγυων πελατών τους και τα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στο α’ εξάμηνο του 2016. Μπορεί να έχασαν σε τζίρο, αφού μειώθηκε ο αριθμός των πελατών, όμως διατήρησαν το υγιές κομμάτι του δικτύου τους και κυρίως μειώθηκε ο μέσος όρος των ημερών που πληρώνονται. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, «στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού με τα capital controls χάλασαν πολύχρονες φιλίες, αλλά ξεκαθάρισε η ήρα από το στάρι».

Ενδιαφέρον Alibaba για Ελλάδα

Ενδιαφέρον του κινεζικού ομίλου ηλεκτρονικών πωλήσεων, Alibaba, της μεγαλύτερης εταιρείας online πωλήσεων διεθνώς, εκδηλώνεται για την Ελλάδα μετά και τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά. Στελέχη της εταιρείας θα επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα την Αθήνα, ενώ τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί να γίνουν επαφές μεταξύ της Alibaba και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας. Την Τετάρτη αξιωματούχος της Alibaba θα μιλήσει στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το οποίο και συμμετέχει στις σχετικές διεργασίες και θα παρουσιάσει τα σχέδιά τους για την επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Η εισηγμένη και στη Wall Street, Alibaba, έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 200 δισ. δολ. και πωλήσεις που αναπτύσσονται με ρυθμούς 35%-45% ετησίως. Το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα εστιάζεται κυρίως στους Ελληνες εξαγωγείς που ενδιαφέρονται να μπουν στην αγορά της Κίνας, αλλά και στους Ελληνες παρόχους τουριστικών υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να υποδεχθούν Κινέζους τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή