«Βουτιά» 40% στα έσοδα από ΦΠΑ στο πεντάμηνο στα δημοφιλή νησιά

«Βουτιά» 40% στα έσοδα από ΦΠΑ στο πεντάμηνο στα δημοφιλή νησιά

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια δραματική μείωση του ΦΠΑ κατά περίπου 40% το πρώτο 5μηνο του έτους στα τουριστικά νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά) βρίσκεται αντιμέτωπη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), πριν καν επιβληθεί o αυξημένος ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Εμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για αποδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά και απροθυμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία που συλλέγονται περιλαμβάνεται και η περίοδος των πασχαλινών διακοπών.

Το παράδοξο

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτημά τους στη Βουλή, καλούν τον υπουργό Οικονομικών να ελέγξει πειθαρχικά περιφερειακό διευθυντή που εγκάλεσε υπαλλήλους, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στους στόχους που τους είχαν τεθεί. Ο λόγος αφορά τη ΔΟΥ Ναυπλίου. Η επίσκεψη του περιφερειακού διευθυντή τον Απρίλιο ήταν η δεύτερη από την αρχή του χρόνου. Αυτή η ΔΟΥ έχει καλύψει τον στόχο της επιστροφής ΦΠΑ (+20%) και εκείνον της είσπραξης νέων ληξιπροθέσμων, σε ποσοστό άνω του 110%, αλλά υπολείπεται σε όλα τα άλλα. Οι δε θέσεις του διευθυντή και του υποδιευθυντή της είναι ακόμα κενές.

Το τμήμα ελέγχου της συγκεκριμένης ΔΟΥ έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σε αυτό υπάγεται «το χωριό των υπεράκτιων εταιρειών», το Πόρτο Χέλι. Το 2012 είχαν καταγραφεί εκεί 187 υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων. Οι φάκελοι 161 από αυτές είχαν σταλεί για έλεγχο στο ΔΕΚ Αθηνών. Απέμειναν στο Ναύπλιο 26 εταιρείες. Για 3 από αυτές διατάχθηκε έλεγχος, που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Οι εξηγήσεις

Αυτό φαίνεται ότι δεν άρεσε στον περιφερειακό προϊστάμενο της ΔΟΥ, στο Ναύπλιο, που ζήτησε εξηγήσεις. Ορισμένοι από τους θιγόμενους υπαλλήλους υποστηρίζουν ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις με τρόπο σκαιό. Αλλοι εργαζόμενοι, ωστόσο, πάντα στον χώρο του ελέγχου έχουν καταγγείλει στην υπηρεσία ότι λοιδορούνται από… συναδέλφους τους, επειδή προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Να σημειωθεί εδώ ότι στη συγκεκριμένη εφορία είχε διαταχθεί έρευνα και δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, από τον αντεισαγγελέα πρωτοδικών Ναυπλίου και τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή έπειτα από ανώνυμη μήνυση εναντίον των υπαλλήλων που διενεργούν ακόμα ελέγχους. Η μήνυση δεν αφορούσε ζήτημα υπηρεσιακό αλλά «συκοφαντική δυσφήμηση».

Η εισβολή της αστυνομίας έγινε σε ώρα συναλλαγής με το κοινό και σύμφωνα με τον σύλλογο των εφοριακών στην Αργολίδα και την Κορινθία, οι υπάλληλοι υπέστησαν σωματικό έλεγχο, έλεγχο των προσωπικών τους ειδών και των υπολογιστών. Ανάμεσά τους και συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε, μεταξύ άλλων, «χρεωθεί» τον έλεγχο της μεγαλύτερης εξαγωγικής επιχείρησης του νομού, χωρίς να την έχει φέρει εις πέρας.

Ο συγκεκριμένος κατέφυγε στα συνδικαλιστικά όργανα των εφοριακών. Ετσι, στις 2 Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία συνεδρίασε, με αντικείμενο την καταγγελία μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΔΟΥ που πρόσκειται στην παράταξη ΑΣΚΙ του κυβερνώντος κόμματος, με την οποία κατήγγειλε «απαράδεκτη, προκλητική και απειλητική συμπεριφορά» του περιφερειακού τους προϊσταμένου, που διενεργούσε τον σχετικό έλεγχο για την επίτευξη των στόχων. Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος εργαζομένων στους νομούς Κορινθίας και Αργολίδος είχε απορρίψει τις σχετικές αιτιάσεις και την καταγγελία ως «αβάσιμη και αστήριχτη», σημειώνοντας ότι «το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη ΔΟΥ Ναυπλίου είναι κάκιστο, όπως και οι σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων».

Η συνέχεια που ακολούθησε είναι ότι η ΑΣΚΙ, στην οποία ανήκει ο συνδικαλιστής από την Αργολίδα, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, αφού καταγγέλλει τον περιφερειακό προϊστάμενο, τα βάζει και με το θεσμό της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΣΚΙ παρουσιάζει το φαινόμενο ως «πρώτο κρούσμα κατάχρησης εξουσίας, πριν καν ψηφιστεί και αρχίσει να υλοποιείται ο σχετικός νόμος για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή