Μηνύματα ΣΕΒ προς κυβέρνηση και εταίρους

Μηνύματα ΣΕΒ προς κυβέρνηση και εταίρους

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον απολογισμό της διετίας του στο τιμόνι του ΣΕΒ και τις προτεραιότητες του Συνδέσμου για το μέλλον παρουσίασε το πρωί της περασμένης Τρίτης ο Θεόδωρος Φέσσας, στην ομιλία του στην κλειστή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του φορέα. Η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα κάποια από τα βασικά σημεία που τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Φέσσας, τα οποία αναδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, καθώς προσπαθούν να ανακτήσουν τη δυναμική τους, ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης και έξι χρόνια λιτότητας.

Οπως ανέφερε, «η θητεία του παρόντος Δ.Σ. του ΣΕΒ συμπίπτει χρονικά με μια διετία αστάθειας και αβεβαιότητας για τη χώρα. […] Από τον Μάιο του 2014 μέχρι και την πρόσφατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης βιώνουμε στον υπερθετικό βαθμό την επιρροή της πολιτικής στην οικονομία: δύο εθνικές εκλογές, ένα δημοψήφισμα, τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, κλείσιμο των τραπεζών και επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τρίτο μνημόνιο, μία ανεξέλεγκτη προσφυγική κρίση».

Αnnus horribilis το 2015

Ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε το 2015 annus horribilis για τη χώρα, καθώς «τέθηκαν σε αμφισβήτηση η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το νόμισμά της και η δυνατότητα των επιχειρήσεων να συναλλάσσονται μέσω των τραπεζών της». Μιλώντας για την περίοδο της κρίσης γενικότερα, ο κ. Φέσσας τόνισε: «Οσο καθυστερούμε να λάβουμε αποφάσεις και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις μας, τα πραγματικά διλήμματα που τίθενται μπροστά μας γίνονται ολοένα και χειρότερα».

Ενθυμούμενος τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, τη χαρακτήρισε εύγλωττη μεταφορά για «το αντίξοο και εχθρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας». Ωστόσο, επέμεινε, το κλείσιμο αυτής της πρώτης διετίας βρίσκει τον ΣΕΒ «πιο δυνατό», με τον αριθμό των μελών του αυξημένο (κατά 50% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία) και με πιο ενεργή παρέμβαση στη διαμόρφωση πολιτικής.

Στρατηγική επιλογή

Ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή» του απερχόμενου Δ.Σ. την ενίσχυση της φωνής του ΣΕΒ «εντός και εκτός Ελλάδας». Για τη συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «έχουμε καταφέρει να βρούμε κοινή περπατησιά με τους περισσότερους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας». Για τις σχέσεις με την κυβέρνηση, ανέφερε ότι «το προηγούμενο διάστημα και ειδικά μέσα στο 2015 είχαμε σημαντικό πρόβλημα όχι να απλά να πείσουμε για τις θέσεις μας αλλά ακόμη και να προσεγγίσουμε θεσμικά την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος κατέστη προνομιακός συνομιλητής των θεσμών και των ξένων κυβερνήσεων. Απόδειξη αυτού, όπως είπε, είναι και η παρουσία του προέδρου Γιούνκερ στην Αθήνα στη γενική συνέλευση.

Στο πεδίο των πρωτοβουλιών, χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, «το πρόσφατο εξαιρετικά πετυχημένο βιομηχανικό συνέδριο», που «ξανάβαλε στη δημόσια συζήτηση τον ρόλο και τις δυνατότητες της βιομηχανίας». Είπε, παράλληλα, στους παρευρισκομένους ότι τους είχε διαθέσει τις «124 προτάσεις μας προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας». Οι δημόσιες παρεμβάσεις του ΣΕΒ κατά την τελευταία διετία, όπως είπε, είχαν έναν κύριο στόχο: «Την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και την προβολή της ως τη μοναδική λύση για να υπερβούμε τα προβλήματά μας».

Κόπωση και συναίνεση

Η σημαντικότερη διαπίστωση των τελευταίων δύο ετών για τον κ. Φέσσα ήταν «η μεγάλη κόπωση των εταίρων μας με οτιδήποτε συνδέεται με το ελληνικό ζήτημα. Το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι τεράστιο και δεν οφείλεται μόνο στους χειρισμούς του 2015, αλλά στη συνολικότερη αδυναμία που χαρακτηρίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τους υπόλοιπους θεσμούς, μεταξύ των οποίων και εμάς, να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε». Η πληγείσα αξιοπιστία, όπως είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «συνδέεται και με την επενδυτική καχεξία».

Ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε και στο επίμαχο ζήτημα της στήριξης που παρείχε στην κυβέρνηση στο θέμα της αύξησης των εισφορών. «Γνωρίζω ότι έχω υποστεί σοβαρή κριτική για τη στάση μου σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές», είπε στα μέλη του Συνδέσμου. «Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση».

Εξηγώντας τη στάση του, υπογράμμισε: «Εχουμε σήμερα το ηθικό πλεονέκτημα να μπορούμε να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό στην πράξη τις επανειλημμένες θυσίες που καταβάλλουν οι οργανωμένες επιχειρήσεις για την έξοδο από την κρίση και ταυτόχρονα να μπορούμε να διεκδικούμε τα πολλά και εύλογα αιτήματα που έχουμε σε όλα τα υπόλοιπα πεδία της επιχειρηματικότητας. Εξαιτίας, μάλιστα, αυτής της στάσης, πλέον μας ακούν και μας ακούν καλά και δυνατά τόσο μέσα στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ευρώπη.»

Για τα επόμενα δύο χρόνια, τόνισε στο τέλος της παρέμβασής του, η γραμμή του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση θα είναι «κάντε τη δουλειά σωστά και γρήγορα, και κάντε την τώρα». «Με τα υφεσιακά μέτρα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, μαζί με μιαν ανόρεχτη εφαρμογή του, δηλαδή με την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία του, η ανάπτυξη πράγματι δεν μπορεί να έρθει. […] Το ελληνικό ζήτημα δεν σηκώνει άλλες αναβολές από κανέναν. Ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε όμως και από τους εταίρους μας που, λόγω των επιμέρους εθνικών συμφερόντων, αρνούνται να λάβουν πιο γενναίες αποφάσεις για την Ελλάδα».

Διαφορετική συνεδρίαση

Η πρωινή συνάντηση της γενικής συνέλευσης περιλάμβανε αναλυτικές εισηγήσεις των αρμοδίων επιτροπών σε ζωτικά ζητήματα πολιτικής. Επιπλέον παρουσιάστηκε έρευνα ικανοποίησης των μελών σχετικά με τα πεπραγμένα του ΣΕΒ. «Ηταν μία διαφορετική συνεδρίαση σε σχέση με αυτές του παρελθόντος, που ήταν πιο τυπικές», σημειώνουν στην «Κ» πηγές του Συνδέσμου. «Ο σκοπός μας ήταν να δείξουμε τον νέο ΣΕΒ, ο οποίος εστιάζει πιο αναλυτικά σε θέματα πολιτικής και ανταποκρίνεται πιο συστηματικά στις ανάγκες των μελών του».

Εμφαση σε τρεις βασικούς τομείς

Για την περίοδο 2016-18, όπως προέκυψε από την κλειστή συζήτηση το πρωί, ο Σύνδεσμος θα δώσει έμφαση σε τρεις τομείς. Στην ενέργεια (της επιτροπής προΐστανται ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος της ΤΙΤΑΝ και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος), βασική επιδίωξη θα είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κατευθυντηρίων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις, που θα επιτρέψουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Στη φορολογία, όπου τις εργασίες διευθύνει ο Ευτ. Βασιλάκης της Aegean, προέχει η εδραίωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Εξίσου σημαντικό, δεδομένης της έμφασης που έδωσε ο κ. Φέσσας, είναι να προωθηθεί η πρόταση του ΣΕΒ για τη θεσμοθέτηση επενδυτικών φορολογικών κινήτρων, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία όλων σχεδόν των ελεγκτικών εταιρειών και διακεκριμένων συμβούλων.

Τέλος, στο –επίσης καυτό– θέμα των εργασιακών (επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita), βασική προτεραιότητα του ΣΕΒ είναι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, που θα επιτρέψει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή