Μέσα στην εβδομάδα η αξιολόγηση μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών

Μέσα στην εβδομάδα η αξιολόγηση μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή 1 Ιουλίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενημερώσει τις διοικήσεις των τραπεζών για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα υποδείξει ποια μέλη πληρούν και ποια όχι τα κριτήρια του νόμου. Το ΤΧΣ θα αποστείλει μια γενική αξιολόγηση για τη συνολική λειτουργία και τη δομή των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Επιπλέον όμως θα αποστείλει και την αναλυτική αξιολόγηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου κάθε τράπεζας, όπου θα επισημαίνεται αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ορισμένες πηγές εμφανίζονταν βέβαιες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία και ότι σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα καθυστερήσουν. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι μάλλον αβάσιμες.

Η σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκε ύστερα από δηλώσεις στις αρχές Ιουνίου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι τα κριτήρια και οι διαδικασίες αξιολόγησης «πρέπει να επανεξεταστούν και να αλλάξουν, και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται ήδη η κυβέρνηση». Πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή άσκησε και η πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να αντικατασταθεί. Μιλώντας σε συνέδριο την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για την ανάγκη ποικιλομορφίας δεξιοτήτων, απόψεων, ικανοτήτων, γνώσεων και εμπειρίας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο, ο οποίος ζητεί τραπεζική και μόνο εμπειρία.

Ωστόσο καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές όχι μόνον αποκλείουν αλλαγές στον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα επιταχυνθούν. Οπως σημειώνουν, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται αναφορά για την εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αξιολόγηση και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την ευθυγράμμιση των τραπεζών με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, και αν χρειαστεί, δηλαδή αν κάποια μέλη που κριθούν ακατάλληλα επιμείνουν να μην παραιτηθούν, οι Αρχές θα αναλάβουν περαιτέρω δράση, ακόμα και να αλλάξουν το εποπτικό πλαίσιο.

Το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της τρόικας, ενώ το εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο, και εν πολλοίς ταπεινωτικό για τη χώρα, καθώς είναι ολοφάνερη η προσπάθεια αποκλεισμού των εγχώριων τραπεζικών στελεχών, αποτυπώνει τη γενικότερη δυσπιστία για την αξιοπιστία της χώρας.

Ετσι, τραπεζικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση το επιχειρήσει μονομερώς, εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να μην επιχειρήσει αλλαγές, καθώς στις σχετικές βολιδοσκοπήσεις που έκανε η αντίδραση των θεσμών ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσπάθησε σχετικά πρόσφατα να αλλάξει τον νόμο, με τροπολογία που εξαιρούσε από τη διαδικασία της αξιολόγησης όσα μέλη διοικητικών συμβουλίων είχαν εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, τροπολογία που λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της από την Βουλή ακυρώθηκε, λόγω της σφοδρής αντίδρασης της τρόικας.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανωτέρου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος. Επίσης θα πρέπει να έχουν διεθνή τραπεζική εμπειρία, ενώ για ορισμένες θέσεις (πρόεδροι επιτροπών) τα μέλη δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για τα τελευταία 10 χρόνια!

Τις επόμενες εβδομάδες θα αντικατασταθούν περίπου 25 μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank). Τα μέλη που θα αντικατασταθούν θα είναι, κατά κύριο λόγο, ανεξάρτητα: επιχειρηματίες, νομικοί, τεχνοκράτες, συνδικαλιστές που δεν διαθέτουν τραπεζική εμπειρία. Παρά το εύρος των αλλαγών, αυτές δεν αφορούν τα ανώτατα στελέχη. Με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, όπου είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου, δεν αναμένονται αλλαγές διευθύνοντος συμβούλου σε άλλη τράπεζα. Αλλαγές δεν αναμένονται ούτε σε επίπεδο προέδρων διοικητικών συμβουλίων, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα και την κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει διατελέσει πρόεδρος του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή