Σενάριο happy end για το θρίλερ του Αστέρα

Σενάριο happy end για το θρίλερ του Αστέρα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόβλεψή τους πως έως τα τέλη Ιουλίου θα κλείσει η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, έπειτα από 3,5 χρόνια, διατυπώνουν πλέον ευθαρσώς στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας. Εκτιμάται πως η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) θα είναι θετική και θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουλίου, εκτίμηση που εδράζεται στη θετική εξέλιξη της συζήτησης της υπόθεσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πολλά, όμως, απομένει ακόμα να γίνουν, προκειμένου να επιτευχθεί η άτυπη προθεσμία που έχει συμφωνήσει ο επενδυτής με τους πωλητές (Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ). Για παράδειγμα, ο πρώτος εξαγοράζει εισηγμένη εταιρεία, ενώ το ακίνητο που πωλείται δεν είναι ακόμα ενοποιημένο και στην κυριότητά της. Επιπλέον εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του επενδυτή με το υπουργείο Πολιτισμού για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν τα έργα στις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ζώνες της έκτασης.

Στον Αστέρα, αγοραστής, με τίμημα 400 εκατ., είναι η θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, Apollo Investment Hold Co, και στο σχήμα συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της D-Marine Investments Holding, καθώς και δύο funds της AGC Equity Partners.

Από το συνολικό τίμημα των 400 εκατ., τα 300 θα πάνε στην Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 100 στο ΤΑΙΠΕΔ. Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται ακριβώς για να αποτυπωθεί αυτή η σχέση στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης που θα αγοράσει ο επενδυτής. Θα χρειαστούν όμως και άλλες κινήσεις άμεσα.

Το Προεδρικό Διάταγμα, που θα κυρώσει το ΕΣΧΑΔΑ, εφόσον εγκριθεί από το ΣτΕ, όπως αναμένουν οι επισπεύδοντες, θα πρέπει να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και εν συνεχεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ολα αυτά μέσα στον Ιούλιο, όπως και το μνημόνιο του επενδυτή με το υπ. Πολιτισμού. Παράλληλα πρέπει να γίνει τακτοποίηση ορισμένων αυθαίρετων δομήσεων που υπάρχουν στο συγκρότημα, να αποτυπωθούν συμβολαιογραφικά όλα τα παραπάνω και να κλείσει συμφωνία ο επενδυτής με την ΕΤΑΔ για τη μίσθωση της γνωστής παραλίας του Αστέρα.

Η γενική συνέλευση της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.», στις 8 Ιουλίου, θα λάβει επίσης απόφαση για την υπογραφή σύμβασης με την Εθνική για την αναχρηματοδότηση διαφόρων δανείων, αλλά και για τη συνέχιση ή διακοπή των κρατήσεων μετά τον Οκτώβριο του 2016, οπότε και αναμένεται να έχει ήδη αναλάβει το συγκρότημα ο επενδυτής. Στο υπό έγκριση από το ΣτΕ νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (το προηγούμενο απορρίφθηκε εξαιτίας της πρόβλεψης κατασκευής περί των 100 κατοικιών) προβλέπεται μεταξύ άλλων και η λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών και η λειτουργία εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εάν η ελληνική πλευρά καταφέρει και ολοκληρώσει όλη την παραπάνω λίστα εκκρεμοτήτων, θα μπει τέλος σε ένα ακόμα επενδυτικό θρίλερ από αυτά που εξελίσσονται τα τελευταία έτη. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.» έγινε στις 16/1/2013. Τον Μάρτιο εκείνου του χρόνου δόθηκε παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη του ίδιου μήνα και τελικά στις 2 Μαΐου ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τους επενδυτές που προκρίθηκαν. Στις 26 Νοεμβρίου του 2013 υποβλήθηκαν τελικά δεσμευτικές προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε τότε βελτιωμένες προσφορές, οι οποίες και υπεβλήθησαν από τους προκριθέντες υποψηφίους επενδυτές στις 4 Δεκεμβρίου.

Με προσφορά 400 εκατ. ευρώ ανακηρύχθηκε τελικά στις 13 Φεβρουαρίου του 2014 προτιμητέος επενδυτής η Jermyn Street. Ομως το ΕΣΧΑΔΑ βάσει του οποίου έγινε τότε η προσφορά απορρίφθηκε από το ΣτΕ και καθ’ όλο το 2015 αναζητήθηκε λύση. Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2016 υπογράφηκε νέα συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτή για την υποβολή του τροποποιημένου ΕΣΧΑΔΑ. Ακολούθησε όμως η απαίτηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις αρχαιολογικές ζώνες. Εάν ολοκληρωθεί η πώληση του Αστέρα εντός του καλοκαιριού θα έχουν συμπληρωθεί 3,5 χρόνια και για να αρχίσουν τα έργα, εκτός απροόπτου, τέσσερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή