Στον Ντομπρόβσκις το χαρτοφυλάκιο του Βρετανού επιτρόπου

Στον Ντομπρόβσκις το χαρτοφυλάκιο του Βρετανού επιτρόπου

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την παραίτηση του βρετανού επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ.

Ο Ντομπρόβσκις, πρώην πρωθυπουργός της Λεττονίας, χώρας μέλους της ευρωζώνης, έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη για το εναίο νόμισμα στο 28μελές σώμα των επιτρόπων, ενός από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Χιλ παραιτήθηκε μετά τη νίκη στο βρετανικό δημοψήφισμα των υποστηρικτών της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ — ο ίδιος είχε διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής.

«Δεν πιστεύω πως είναι σωστό να συνεχίσω σαν να μην συνέβη τίποτε», αναφέρει ο Χιλ, επίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτικη Σταθερότητα σε δήλωσή του. «Ταυτόχρονα είναι ανάγκη η παράδοση να γίνει με τάξη, έτσι είπα ότι θα εργαστώ μαζί με τον πρόεδρο Γιουνκέρ για να εξασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Με την παραίτησή του, ο 55χρονος Χιλ, πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος στην άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, ακολουθεί το παράδειγμα του στενού συμμάχου του και πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε πως παραιτείται χθες, Παρασκευή.

Ευρωβουλευτές είχαν ήδη ζητήσει από τον Χιλ να αφήσει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, στο οποίο θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή