Το κατεψυγμένο κρέας «μύριζε» βαρύ οπλισμό

Το κατεψυγμένο κρέας «μύριζε» βαρύ οπλισμό

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέσα σε δέματα με κατεψυγμένο κρέας διακινούσαν παράνομα βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά επίορκοι αστυνομικοί από περιφερειακές υπηρεσίες Ασφάλειας και την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Συνελήφθησαν από συναδέλφους τους ύστερα από πολύμηνη μυστική έρευνα της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Χανίων και των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε δίκτυο λαθρεμπόρων, το οποίο διακινούσε πολεμικά όπλα καλάσνικοφ, πιστόλια, περίστροφα και σφαίρες σε Κρήτη, Αττική και άλλες περιοχές.

H αρχική πληροφορία έφτασε στην Ασφάλεια Χανίων από πηγή «υψηλής αξιοπιστίας» και ανέφερε ότι τα μέλη του λαθρεμπορικού δικτύου «αναζητούσαν βαρύ οπλισμό –αντιαρματικά όπλα RPG– για τη διάθεσή τους σε αλλοδαπούς». Οι συλληφθέντες αγόραζαν τα όπλα από εταιρείες στο εξωτερικό, κυρίως τη Γερμανία και την Αυστρία. Τα παραλάμβαναν απενεργοποιημένα –ως συλλεκτικά– και τα μετέτρεπαν σε λειτουργικά με τη βοήθεια οπλουργού. Η αγορά ενός απενεργοποιημένου πιστολιού κόστιζε στο κύκλωμα 700-800 ευρώ, η αμοιβή του οπλουργού ανερχόταν στα 800-900 ευρώ και η τελική τιμή πώλησης κάθε όπλου ξεπερνούσε τις 2.500-3.000 ευρώ. Για ένα καλάσνικοφ («ρώσικο» στην αργκό των λαθρεμπόρων) τα μέλη του δικτύου ζητούσαν 2.800 ευρώ και για ένα πιστόλι Glock διαμετρήματος 9 χιλιοστών 3.000 ευρώ.

Η μία από τις προμηθεύτριες εταιρείες, με έδρα την πόλη Ferlach στη Νότια Αυστρία αποδείχθηκε «σεσημασμένη». Σύμφωνα με τη EUROPOL εμφανίζεται να έχει πουλήσει «συλλεκτικά» όπλα, που όμως εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ως ενεργά σε Ισπανία, Γερμανία, Φινλανδία και Μ. Βρετανία.

Ερευνα για την υπόθεση διεξάγει και η Αντιτρομοκρατική, ενώ αναζητούνται παλαιότερες αποστολές δεμάτων της εταιρείας στην Ελλάδα, και ελέγχονται οι επαφές των μελών του λαθρεμπορικού κυκλώματος με υπόπτους που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Εξάλλου, από εταιρεία πώλησης συλλεκτικών-απενεργοποιημένων όπλων με έδρα τη Φινλανδία είχαν στο παρελθόν προμηθευτεί πιστόλια τύπου Glock, τα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Παλαιότερη έρευνα είχε αποκαλύψει ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν πουλήσει απενεργοποιημένα- συλλεκτικά όπλα στην Ελλάδα, τα οποία μέσω μεσαζόντων στην Κρήτη είχαν καταλήξει στα χέρια μελών της οργάνωσης.

Πώς λειτουργούσαν

Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος περιγράφεται από την Αστυνομία ένας 31χρονος «οδηγός μηχανημάτων», με έδρα τα Χανιά. Οι πέντε κατηγορούμενοι αστυνομικοί αναλάμβαναν τις παραδόσεις-παραλαβές των όπλων και τη μεταφορά τους στην Αττική. Στις 27 Μαρτίου, 26χρονος ειδικός φρουρός που υπηρετούσε στο Α.Τ. Χανίων έκρυψε ένα πιστόλι Glock και ένα 38άρι περίστροφο μέσα σε δέμα με κατεψυγμένο κρέας, το οποίο έστειλε στην Αθήνα με πλοίο της γραμμής. Στον Πειραιά, το δέμα παρέλαβε 27χρονος ειδικός φρουρός που υπηρετούσε στη ΔΙ.ΑΣ. Αθηνών. Στη συνέχεια, συναντήθηκε στο Σύνταγμα με λαθρέμπορο όπλων ονόματι «Κώστα» και του παρέδωσε τα όπλα αντί 3.450 ευρώ. Ο τελευταίος επρόκειτο να τα μεταπωλήσει σε δύο άγνωστα άτομα πελάτες του.

Μία εβδομάδα αργότερα, στη διάρκεια πανομοιότυπης «επιχείρησης» μεταφοράς ενός ακόμα Glock και ενός πιστολιού SIG SAUER από την Κρήτη στην Αθήνα, τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους αστυνομικούς συνελήφθησαν κατά την αποβίβασή τους από το πλοίο Festos Palace από τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Οι «αδιάφθοροι» ενεπλάκησαν στην έρευνα, επικαλούμενοι πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο 27χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. παραλαμβάνει τα όπλα από την Κρήτη και τα παραδίδει σε αλλοδαπό κακοποιό. Ο πληροφοριοδότης είχε περιγράψει τον ειδικό φρουρό ως «φουσκωτό» λόγω της σωματικής του διάπλασης και μάλιστα στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του βρέθηκαν αναβολικά.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου στα τηλέφωνα των υπόπτων (η παρακολούθηση έγινε από τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.) προέκυψε ότι την πολυετή δράση του κυκλώματος (υπάρχουν ενδείξεις για αγορές ήδη από το 2010) διατάραξαν οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Κι αυτό, διότι μετά τα γεγονότα του Νοεμβρίου η νομοθεσία για τον βαθμό και τον τρόπο απενεργοποίησης των όπλων που διακινούνται μέσω Διαδικτύου αυστηροποιήθηκε, με συνέπεια η επανενεργοποίηση των «συλλεκτικών» όπλων να καθίσταται δυσχερής ή αδύνατη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνεννόηση με τον έμπορο όπλων στην Αυστρία τα μέλη του κυκλώματος έκαναν προσπάθεια να προχωρήσουν σε νέα παραγγελία όπλων αξίας 8.000 ευρώ, πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου την 8η Απριλίου 2016.

Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση του λαθρεμπορικού δικτύου έγινε στις 5 Ιουνίου σε Κρήτη και Αττική. Συνελήφθησαν 13 άτομα, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 43. Σε έρευνες σε σπίτια και αποθήκες βρέθηκαν δεκάδες όπλα και πυρομαχικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή