Το Μαξίμου επέλεξε μια λογική απλής αναλογικής

Το Μαξίμου επέλεξε μια λογική απλής αναλογικής

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μαγικός αριθμός 200 κυριάρχησε ως κριτήριο στις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην Χρυσής Αυγής) για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ανοίγοντας τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας επικαλέσθηκε δημοσίως την πάγια θέση του κόμματός του υπέρ της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων στη Βουλή.

Ουδείς εκ των συνεργατών του, ωστόσο, αρνείται ότι το θέμα ανακινήθηκε υπό τη δημοσκοπική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση, και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, και, όπως συνέβη με προκατόχους του στο παρελθόν, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί με την τροποποίηση του εκλογικού νόμου να προκαταλάβει τις εξελίξεις και, κατά το δυνατόν, να ελέγξει τους μελλοντικούς πολιτικούς συσχετισμούς ώστε να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στην περίπτωση εκλογικής ήττας. Εξ ου και ο αριθμός 200 καθίσταται καθοριστικός. Μόνον έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη 200 βουλευτών στον εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αυτός θα ισχύσει άμεσα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν, επί διαφορετικής βάσεως καθένας, στο σύνολό τους ωστόσο, οι πολιτικοί αρχηγοί, κατέστησαν πολύ δύσκολη την επίτευξη της επιδίωξης του κ. Τσίπρα. Ετσι, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σε σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, ο προσανατολισμός ήταν για πρόταση από τον κ. Τσίπρα εκλογικού νόμου με απλή αναλογική, χωρίς κανένα μπόνους εδρών και ψήφο στα 17. Κάτι το οποίο και ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ. έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποδίδοντας τις κινήσεις του Μαξίμου σε προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της προς την εξουσία στις επόμενες εκλογές, μέσω στέρησης του μπόνους των 50 εδρών. Από την πλευρά του πρωθυπουργικού επιτελείου εκφραζόταν αισιοδοξία ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ έναντι της επιμονής του κ. Σταύρου Θεοδωράκη για διατήρηση κάποιας μορφής μπόνους, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επενδύει σε ενδεχόμενη πίεση στο εσωτερικό του Ποταμιού από μερίδα βουλευτών που θα θελήσουν να στηρίξουν την πρόταση της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση και αντιλαμβανόμενος ότι η επίτευξη συναίνεσης με την αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ο πρωθυπουργός προσανατολίσθηκε σε μια πρόταση που τουλάχιστον μειώνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Οπως αναφέρουν κομματικά στελέχη της λεγόμενης «προεδρικής» πτέρυγας, με την εισήγηση για απλή αναλογική ικανοποιήθηκε εκείνη η μερίδα του κόμματος (σχετικά έχουν τοποθετηθεί τα μέλη της κίνησης «53+») που υπενθυμίζει ότι η απλή αναλογική ήταν παγίως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό σύστημα.

Γενικολογίες

Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το κομβικό ζήτημα κατανομής των εδρών και περιορίσθηκε σε μια γενικόλογη αναφορά για ενίσχυση της αναλογικότητας. Από το επιτελείο του αναφέρουν ότι θέλησε να ακούσει τις δικές τους θέσεις και, ακολούθως, να επιδιώξει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο ευκταίο και το εφικτό. Ανάμεσα, δηλαδή, σε μια πρόταση που θα εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο την προσωπική του πολιτική ατζέντα και την επιθυμία του για διατήρηση κομβικού ρόλου για τον ίδιο και το κόμμα του στην κεντρική πολιτική σκηνή και, ταυτόχρονα, θα εξασφαλίζει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η προοπτική εξασφάλισης 200 ψήφων στη Βουλή δείχνει να απομακρύνεται.

Βεβαίως, πέραν των αποφάσεων του κυβερνητικού επιτελείου για το εκλογικό σύστημα, η τελική πρόταση θα συνδιαμορφωθεί αργά σήμερα, μετά τις τοποθετήσεις που θα γίνουν για το θέμα και στην Κεντρική Επιτροπή. Κομματικά στελέχη εκτιμούσαν, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να περάσει από το κομματικό όργανο την πρόταση που θα φέρει, η οποία σε σημαντικό βαθμό ικανοποιεί το πάγιο αίτημα για απλή αναλογική, έστω και με διατήρηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή, το οποίο –δεν πρέπει να παραβλέπεται– αποτελεί θέση και του κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί στη συνολική συζήτηση.

Ο Σαμαράς στο think tank του ΕΛΚ

Τη Δευτέρα συγκροτείται, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το τιμητικό προεδρείο του Κέντρου Wilfred Martens, που αποτελεί το think tank για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Στο προεδρείο θα συμμετάσχει μικρός αριθμός προσωπικοτήτων του ΕΛΚ, που θεωρείται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο: πρώην πρωθυπουργοί ή πρώην επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσά τους θα είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς από την Ελλάδα, Μανουέλ Μπαρόζο από την Πορτογαλία (πρώην πρόεδρος της Κομισιόν), Ζακ Σαντέρ από το Λουξεμβούργο (επίσης πρώην πρόεδρος της Κομισιόν), Βαν Ρομπέι από το Βέλγιο (πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), ο Καρλ Μπιλτ από τη Σουηδία και ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο από την Πορτογαλία. Στην ιδρυτική συνάντηση θα παραστούν ο πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Dole καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, Antonio Lopez-Isturiz.

Τη Δευτέρα, στην ατζέντα της ιδρυτικής συνάντησης θα βρεθούν το Brexit και οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η δημιουργία του θεωρείται σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή