Αβεβαιότητα για τους Ελληνες στη Βρετανία

Αβεβαιότητα για τους Ελληνες στη Βρετανία

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έναν τρόπο ήταν σαν μια οποιαδήποτε Παρασκευή. Ο Θύμιος πήγε στο γραφείο του στη Hansard Society στην King Street του Λονδίνου, η Αθηνά στο γραφείο της στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η Εύα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Σίτι να διαβάσει, η Κατερίνα στο πάρκο της γειτονιάς με το παιδί και έπειτα στο εργαστήριό της. «Είναι ο βρετανικός τρόπος», σχολιάζει φλεγματικά ο Θύμιος Τζάλλας. «Ετσι επιλύουμε τα ζητήματα εδώ, με ψυχραιμία».

Στην πραγματικότητα, η Παρασκευή ήταν μια μαύρη ημέρα για τους Ελληνες της Γηραιάς Αλβιώνας. «Είναι η πρώτη φορά σε 16 χρόνια που ζω εδώ που αισθάνθηκα ξένη», ομολογεί η Κατερίνα Αθανασοπούλου, καλλιτέχνης με ειδίκευση στο animation που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο έχοντας παντρευτεί Αγγλο. «Το ίδιο αισθάνθηκαν ξαφνικά και πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους και Βρετανοί που ψήφισαν διαφορετικά.

Αισθάνονται βαθιά θλιμμένοι, προδομένοι. Πολλοί σκέφτονται να φύγουν, να πάνε Σκωτία, Καναδά, ΗΠΑ. Ηταν αλλοτριωτικό αυτό το αποτέλεσμα και σαφέστατα ξενοφοβικό. Οι λόγοι που ο κόσμος ψήφισε την έξοδο ήταν οι λόγοι που προέτασσαν η Daily Mail και η Sun για τους μετανάστες που καταστρέφουν τα σχολεία και μας παίρνουν τις δουλειές».

Ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε η Κατερίνα εκείνο το πρωί ήταν η Τζο Κοξ. «Η δολοφονία της έδειξε ότι παίζουμε με τα χέρια του φασισμού και όμως ο κόσμος ψήφισε τελικά έτσι. Πολύ φοβάμαι ότι ο κόσμος θα αρχίσει να σηκώνει χέρι, είναι πραγματικά μια πολύ θλιβερή κατάσταση», λέει. Για την ίδια θα ήταν εύκολο να πάρει την αγγλική υπηκοότητα λόγω του γάμου της. «Το θέλω όμως; Θέλω να είμαι μέλος μιας χώρας που κλείνει τα μάτια και γυρνάει την πλάτη στον άλλο; Η απόφαση κρίθηκε από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έκλεισαν την πόρτα στους μικρότερους – ήταν μικρόψυχο».

Η αβεβαιότητα έχει πλημμυρίσει, φυσικά, τους 35.000 Ελληνες φοιτητές στη Βρετανία, πολλοί από τους οποίους ονειρεύονταν να εργαστούν στη χώρα. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αγχωτική», παραδέχεται η δημοσιογράφος Εύα Τομαρά, που βρίσκεται στο Λονδίνο για μεταπτυχιακό. «Στις 4 τα ξημερώματα με ξύπνησαν οι δημοσιογράφοι του BBC Radio London, που έκαναν λόγο για παγκόσμιο “σοκ και τρόμο” με το αποτέλεσμα να κλείνει στην αποχώρηση. Οι Ελληνες τηλεφωνηθήκαμε μεταξύ μας και τα πρώτα μας σχόλια ταυτίστηκαν με αυτά των δημοσιογράφων στον βαθμό της έκπληξης αλλά και της επακόλουθης αβεβαιότητας για το τι θα γίνει ακριβώς την επόμενη ημέρα. Πέρα από το διχαστικό του αποτελέσματος, οι επιπτώσεις του στην εύρεση εργασίας για εμάς τους νεότερους είναι θολές ακόμα. Η έξοδος μπορεί να σημαίνει αυστηρότερους ελέγχους για τη μετανάστευση των υπηκόων της Ε.Ε. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που μας απασχολούν και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για τα επόμενα δύο χρόνια».

Ο Θύμιος Τζάλλας είναι πολιτικός επιστήμονας και τα τελευταία 5 χρόνια ζει στο Λονδίνο, όπου εργάζεται στη Hansard Society, ένα think tank κοντά στην αγγλική Βουλή. «Το σοκ αφορά όλους. Οχι μόνο όσους ψήφισαν Remain, αλλά και όσους ψήφισαν υπέρ του Brexit, διότι και γι’ αυτούς η επόμενη ημέρα είναι άγνωστη», λέει. «Για τους Ελληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που εργάζονται στην Αγγλία η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, αλλά το πρόβλημα είναι κυρίως το εξαιρετικά αρνητικά φορτισμένο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ή αυτό που φοβόμαστε ότι θα συμβεί στις ΗΠΑ».

Οσο περνούν οι ημέρες, φανερώνονται συνεχώς περισσότερες επιπτώσεις του Brexit. Η Αθηνά Καρατζογιάννη, senior lecturer στο Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ, κάτοικος Βρετανίας από το 1996, σταχυολογεί: «Δεν είναι μόνο ότι δεν ξέρουμε πια με ποια διαδικασία θα μπορούμε να μείνουμε στη χώρα και αν θα πρέπει να περνάμε και εμείς την ακριβή και χρονοβόρα ταλαιπωρία που περνούν σήμερα όσοι δεν είναι Ευρωπαίοι. Είναι και ο άμεσος αντίκτυπος στις δουλειές μας. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα κάνουμε τώρα αιτήσεις για ερευνητικά προγράμματα; Στο πανεπιστήμιο δουλεύουμε κατεξοχήν με ευρωπαϊκά προγράμματα και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο εξής. Για τον ακαδημαϊκό χώρο ήταν μια μαύρη Παρασκευή. Η χώρα απορροφούσε το 19% των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων». Το κλίμα στο πανεπιστήμιο ήταν την Παρασκευή δυσάρεστο. «Πολλοί αισθανθήκαμε ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι. Ναι, η Ε.Ε είναι ένας οργανισμός που αναπαράγει την ανισότητα, αλλά για την Αγγλία φοβάμαι ότι το Brexit σημαίνει περαιτέρω συντηρητικοποίηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή