Ντάγκλας Ρέντικερ: Η Ελλάδα θα πληγεί από τo Brexit

Ντάγκλας Ρέντικερ: Η Ελλάδα θα πληγεί από τo Brexit

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από το Brexit είναι μεγάλοι, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ Ντάγκλας Ρέντικερ. Πρόεδρος της International Capital Strategies και κορυφαίος αναλυτής του Brookings, ο κ. Ρέντινκερ εκτιμά σήμερα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρωζώνης.

– Ποιες θα είναι οι συνέπειες του Brexit;

– Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στις συνέπειες που θα έχει η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αν και η Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, η συστημική επίπτωση του αποτελέσματος θα είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτή που θα είχε ένα Grexit πέρυσι το καλοκαίρι.

– Γιατί μας αφορά το Brexit;

– Το Brexit αφορά τους πάντες. Πρωτίστως, φυσικά, τον βρετανικό λαό, ο οποίος, παρά τις σχεδόν καθολικές προειδοποιήσεις για τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις, ψήφισε να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η σχεδόν άμεση νομισματική κρίση απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο και επιβάλλει την παρέμβαση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την παροχή ρευστότητας και τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να συνδυάζουν το αποτέλεσμα στη Βρετανία με μια ευρύτερη υπαρξιακή απειλή για την Ε.Ε. και το ευρώ. Σωστό ή όχι, το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η φυγή κεφαλαίων προς ασφαλείς «παραδείσους», ενώ θα έχουμε αρνητική εξέλιξη στα σπρεντ του χρέους των χωρών της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

– Θα πληγεί η Ελλάδα από το Brexit;

– Αποτελεί ειρωνεία της τύχης, την ίδια εβδομάδα που η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, η συνολική κατάσταση των αγορών να τιμωρεί την Ελλάδα λόγω του αρνητικού για την Ε.Ε. κλίματος στη Βρετανία. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από το Brexit είναι μεγάλοι. Σημαντικό μέρος της πολιτικής προσοχής και των τεχνικών προσπαθειών θα επικεντρωθεί πλέον στη Βρετανία όχι στην Ελλάδα. Με δεδομένη την πρακτική του Αλέξη Τσίπρα να επενδύει περισσότερο σε πολιτικές παρά σε τεχνικές και οικονομικές δράσεις, ως διαπραγματευτική τακτική σε δύσκολα θέματα, πιθανώς να ανακαλύψει ότι οι μέχρι τώρα συνομιλητές του είναι πλέον απασχολημένοι με πολύ σοβαρότερα θέματα.

– Τι σημαίνει για την ευρωπαϊκή οικονομία;

– Το Brexit δημιουργεί κινδύνους για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Πιστεύω ότι το συντριπτικό μέρος της ζημίας θα αφορά τη Βρετανία, αλλά η διαφαινόμενη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την Ε.Ε. Καθώς το Λονδίνο είναι η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ευρώπης, το χρηματοπιστωτικό μέλλον θα παραμείνει αβέβαιο για αρκετό διάστημα, και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες και γενικότερα στις οικονομίες της Ευρώπης. Το Brexit φέρνει στο προσκήνιο πολλά διαρθρωτικά ζητήματα σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ε.Ε., όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και όλο το πλέγμα των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των κρατών-μελών και τις μεταξύ τους σημαντικές διαφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή