Τριγμοί από Brexit – «παρών» Κοτζιά στη σύσκεψη των ΥΠΕΞ στη Βαρσοβία

Τριγμοί από Brexit – «παρών» Κοτζιά στη σύσκεψη των ΥΠΕΞ στη Βαρσοβία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριγμούς στο εσωτερικό της ΕΕ προκαλεί πλέον η απόφαση των Βρετανών για Brexit αλλά και ο τρόπος χειρισμού της σχετικής κρίσης από τις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), για το ζήτημα του Brexit στο Βερολίνο, προκαλεί την αντίδραση της Πολωνίας, όπου υφίσταται η εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί ευθεία παραβίαση της συλλογικής λήψης αποφάσεων από τα όργανα της ΕΕ για τόσο σοβαρά ζητήματα. Σε ένδειξη διαφωνίας στην συνεδρίαση των έξι, ο πολωνός ΥΠΕΞ κ. Βίτολντ Βατσικόφσκι επικοινώνησε με όλους τους συναδέλφους του στην ΕΕ και τους προσκάλεσε σε γεύμα εργασίας, το οποίο απευθύνεται στους υπόλοιπους 21 υπουργούς Εξωτερικών πλην των έξι ιδρυτικών, στην Βαρσοβία με αντικείμενο το Brexit.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά και θα μεταβεί στη Βαρσοβία προκειμένου να συμμετάσχει στην σχετική Σύνοδο. Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσοι υπουργοί θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ. Βατσικόφσκι, ωστόσο εκείνο που είναι απολύτως σαφές είναι ότι η βρετανική κρίση γίνεται αντιληπτή με πολύ διαφορετικό τρόπο από τις διάφορες χώρες της ΕΕ. Τονίζεται ότι και ο κ. Κοτζιάς, κινήθηκε μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος από πολλούς συναδέλφους του, λέγοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει «μια δημοκρατική δεσμευτική συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ και την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και τον εκδημοκρατισμό των δομών της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή