Ξημερώματα στο Φαληρικό Δέλτα

Ξημερώματα στο Φαληρικό Δέλτα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν περασμένες 2 το πρωϊ και ο κόσμος δεν έδειχνε καμία διάθεση να αποχωρήσει από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το δροσερό αεράκι, τα αρώματα από τη ρίγανη, το θυμάρι, τη λεβάντα, τα πολλά μυρωδικά και βότανα που έχουν φυτευτεί στην τεράστια έκταση πρασίνου, αλλά κυρίως, τα ολόφωτα κτίρια της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το επιβλητικό στέγαστρο και το υδάτινο κανάλι, μαγνήτιζαν τους επισκέπτες και έδιναν την αίσθηση μιας μοναδικής στιγμής σε όσους έσπευσαν τις προηγούμενες τρεις μέρες να δουν από κοντά για πρώτη φορά το «θαύμα» του Φαληρικού Δέλτα.

Εβλεπες στα πρόσωπα τους τη χαρά, τον θαυμασμό, την έκπληξη, τη συγκίνηση, διέκρινες την αίσθηση τους ότι μετέχουν σε μια ιστορική στιγμή, είναι κοινωνοί ενός έργου πραγματικά μεγάλου και σημαντικού. Και αναμφίβολα είναι ένα έργο πνοής που θα αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά του τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, όμως, άκουγες στις κουβέντες τους την αγωνία για την επόμενη μέρα, «τι θα γίνει όταν θα περάσει στο Δημόσιο…» Το ετερόκλητο κοινό που βρέθηκε στο ΚΠΙΣΝ τις προηγούμενες μέρες και θα βρεθεί και σήμερα –μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία- τελευταία μέρα του τετραημέρου εκδηλώσεων, παρακολούθησε συναυλίες, εκθέσεις, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής έζησε μια «μικρογραφία» του μέλλοντος, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Με φωτογραφία, αρχιτεκτονική, αθλητισμό, δράσεις για το περιβάλλον, δημιουργικά εργαστήρια, ολονύχτιες Προβολές, συναυλίες της Λόρι Αντερσον και του Ομάρ Σουλεϊμάν μεταξύ πολλών άλλων Ελλήνων και ξένων, την «πρώτη» της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής σε μουσική του Γιάννη Χρήστου.

Ισως βέβαια το πιο σημαντικό ήταν να παρατηρήσει κανείς τον τρόπο που ο κόσμος κινούνταν μέσα στο χώρο. Με σεβασμό αλλά και μια αίσθηση ευθύνης για ένα έργο που έγινε με απαραίτητη προϋπόθεση τη δική του συμμετοχή. Το μέλλον του είναι εξασφαλισμένο όσο ο κόσμος το αγκαλιάζει και το νιώθει δικό του. Αυτό επιδίωξαν από την αρχή οι άνθρωποι του ΚΠΙΣΝ, και ο στόχος φαίνεται ότι έχει κερδηθεί. Εν τω μεταξύ, περιφερειακά του Κέντρου Πολιτισμού, υπήρχαν και οι «γνωστοί» οδηγοί που για να μην περπατήσουν εκατό μέτρα παραπάνω μέχρι τις εισόδους, πάρκαραν ή διπλοπάρκαραν όπου να ‘ναι, κλείνοντας γκαράζ και μπλοκάροντας στροφές. Γι’ αυτούς φρόντισε η Τροχαία που χθες μάζεψε αρκετές πινακίδες κυκλοφορίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή