Εως 15 Ιουλίου οι φορολογικές δηλώσεις

Εως 15 Ιουλίου οι φορολογικές δηλώσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαμηλή ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει κατά 15 ημέρες την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών-λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν θα παραταθεί η διαδικασία των υποβολών πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 4,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπολογίζεται ότι πρέπει να υποβληθούν ακόμα 1,8 εκατ. δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση και μέχρι την εκπνοή της νέας προθεσμίας πρέπει να υποβάλλονται 100.000 δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τις 4,3 εκατ. δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα αυτά έχουν ως εξής:

• Χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν 1.478.051 φορολογούμενοι. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 1,74 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 1.180 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο. Οσοι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν φόρο, θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιουλίου, τη δεύτερη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 34,62% του συνόλου.

• Πιστωτικό σημείωμα θα λάβουν 750.170 φορολογούμενοι. Συνολικά θα τους επιστραφεί ποσό ύψους 203,8 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά θα λάβουν επιστροφή ο καθένας κατά μέσο όρο 271 ευρώ. Οσοι εκ των ανωτέρω φορολογουμένων έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών ή στην περίπτωση που είναι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ δεν θα λάβουν επιστροφή φόρου, καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις του Δημοσίου.

• Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 2.041.057. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 47,81% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Yπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία και πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα. Πρόστιμο 500 ευρώ, επιβάλλεται εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Αφορολόγητο όριο

Και οι δύο έγγαμοι θα έχουν το αφορολόγητο όριο εφόσον είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην περίπτωση των έγγαμων συζύγων, τις μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι, εφόσον αυτοί είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, ή ο ένας εκ των δύο συζύγων που έχει την ιδιότητα του μισθωτού ή συνταξιούχου και ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι ο υπόχρεος ή η σύζυγος.

Στην περίπτωση διαζευγμένων συζύγων, τις προαναφερόμενες μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δικαιούται ο ένας εκ των δύο συζύγων, που έχει την επιμέλεια των τέκνων και εφόσον αυτός είναι μισθωτός ή συνταξιούχος.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για τις εκκαθαρίσεις δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που διενεργούνται για το φορολογικό έτος 2016, ενώ οι παρακρατήσεις φόρου, με βάση τις προαναφερόμενες μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων, διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από 27 Μαΐου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή