Ελσίνκι by locals

6' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πολυπολιτισμική φινλανδική πρωτεύουσα, με τα υπέροχα πάρκα και την εντυπωσιακή ακτογραμμή.

Steam Hellsinki

Olavinkatu 1 & Salomonkatu 1-3

Δευτέρα-Παρασκευή 16.00-04.00,

Σάββατο-Κυριακή 18.00-04.00

Μπίρα: 6 €

Προστέθηκε πρόσφατα στη νυχτερινή ζωή της πόλης και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Στο Steam Hellsinki όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να είναι άνω των 24 ετών και να αφήνουν έξω από την πόρτα στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η διακόσμηση είναι πολύ προσεγμένη και διαφορετική από τα περισσότερα μπαρ του Ελσίνκι, το ίδιο και το είδος μουσικής που επιλέγει: το electro-swing με χαρούμενους και χορευτικούς ήχους – μάλιστα, τα live που διοργανώνονται είναι πολύ δημοφιλή. Τα ποτά είναι υπέροχα, τα κοκτέιλ ετοιμάζονται με μεγάλη προσοχή και η ρετρό ατμόσφαιρα είναι καταπληκτική. Γι’ αυτό και το Σαββατοκύριακο επικρατεί το αδιαχώρητο. Δεν πληρώνετε εισιτήριο για την είσοδο, αλλά υπάρχει χρέωση 3 € για την γκαρνταρόμπα.

– KATHRIN DETER


Vallilan kalliot

Puu-Vallila

24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Το αγαπημένο μου καλοκαιρινό «καταφύγιο». Mία από τις πιο όμορφες γειτονιές της φινλανδικής πρωτεύουσας, σκαρφαλωμένη σε έναν μικρό, βραχώδη λόφο με παραδοσιακά μικρά ξύλινα σπίτια. Εχω συνδέσει εδώ και πολλά χρόνια την πρώτη μου επίσκεψη στη Vallilan με την έναρξη του καλοκαιριού. Eίναι κάτι σαν προσωπική παράδοση. Η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής στους ντόπιους, γιατί «λούζεται» από τον ήλιο ακόμα και όταν τα περισσότερα πάρκα στην πόλη βάφονται στα χρώματα του δειλινού. Είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια, με ποδήλατο, με λεωφορείο και με τραμ, ενώ υπάρχουν και αρκετά μπαρ για να πιείτε το πρώτο ποτό της βραδιάς, αφού περάσετε το απόγευμα χαλαρώνοντας στο λόφο. Και ένα μυστικό: Είναι το καλύτερο μέρος στην πόλη για να δείτε την εντυπωσιακή βροχή των Περσειδών τον Αύγουστο – τα πιο γρήγορα «πεφταστέρια»!

– JANIINA KNUUTINEN


Mutta minä lähden (Ο υπόνομος που μιλάει)

Torkelsgränd 22

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Λίγα τετράγωνα από το σπίτι μου υπάρχει ένα κάπως… εκκεντρικό έργο τέχνης: ένας υπόνομος που… μιλάει! Πρόκειται για την ηχητική εγκατάσταση με τίτλο «But I shall leave» του καλλιτέχνη Markku «Sika» Puustinen, μέσω της οποίας εδώ και δεκατρία χρόνια ο «υπόνομος» ανακοινώνει τις αναχωρήσεις της φινλανδικής αεροπορικής εταιρείας Finnair για Αμστερνταμ, από το Gate 29. Φυσικά, είναι μεγάλη έκπληξη για τους περαστικούς, ωστόσο είναι πολύ εύκολο να το προσπεράσετε. Προσωπικά, όποτε τύχει να περάσω από εκεί, κοντοστέκομαι για να ακούσω τις ανακοινώσεις.

– JANIINA KNUUTINEN


Teurastamo (H αυλή των σφαγείων)

Työpajankatu 2

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Οι λάτρεις του φαγητού και της αστικής κουλτούρας ξέρουν πολύ καλά αυτό το μέρος. Μοιάζει με «παιδική χαρά» για μεγάλα παιδιά, σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών από το μετρό και από το κέντρο της πόλης. Εκεί, ανάμεσα στα κτίρια με τα κόκκινα τούβλα που τις περασμένες δεκαετίες λειτουργούσαν ως σφαγεία, βρίσκονται μερικά από τα πιο αγαπημένα μου στέκια για φαγητό και ποτό. Οταν ο καιρός είναι καλός, αράζω στις παλέτες που υπάρχουν στην αυλή, μαστορεύω το ποδήλατό μου ή μπορώ να ασχοληθώ με την κηπουρική, να κάνω πικνίκ, ακόμα και να οργανώσω ένα μπάρμπεκιου με φίλους. Συχνά πετυχαίνω κάποια συναυλία, έκθεση ή street food event – την περίοδο των εορτών οργανώνεται ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο παζάρι.

– MARKUS VEIKKOLAINEN


Bar Bhangra

Runebergsgatan 28

Καθημερινά 18.00-02.00

Μπίρα: 6 €

Αρωμα Ινδίας στην καρδιά του Ελσίνκι. Το ταβάνι καλύπτεται από πολύχρωμα υφάσματα, τα άνετα μαξιλάρια σάς προσκαλούν να ξαπλώσετε στους καναπέδες, τα τραπέζια είναι γεμάτα με κεριά μέσα σε γυάλινα πολύχρωμα ποτήρια, ενώ παντού υπάρχουν αφίσες με ταινίες και σταρ του Bollywood. Ο απαλός, ατμοσφαιρικός φωτισμός δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση χαλαρότητας. Εξω, στην πολυσύχναστη οδό Runebergsgatan, τα αυτοκίνητα κορνάρουν και οι πεζοί συνωστίζονται σε δρόμους και πεζοδρόμια, όμως στο εσωτερικό του Bar Bhangra θα βρείτε μια μικρή όαση ηρεμίας μακριά από τους ενοχλητικούς ήχους της πόλης.

– JANIINA KNUUTINEN


Local

Annankatu 9

Τρίτη-Παρασκευή 11.00-20.00,

Σάββατο 11.00-16.00, Κυριακή 12.00-16.00

Διακοσμητική πιατέλα: 35 €

Σε αυτήν τη χαρούμενη, φωτεινή, ψαγμένη γκαλερί – design shop – café θα βρείτε μοναδικά αντικείμενα από ντόπιους σχεδιαστές και θα απολαύσετε ένα φλιτζάνι καλό καφέ όσο περιφέρεστε θαυμάζοντας τα αντικείμενα. Είναι το τέλειο μέρος για να επιλέξετε ένα σουβενίρ από το Ελσίνκι, που θα έχετε μόνο εσείς, ή δώρα για τους φίλους σας. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά γενικά τα αντικείμενα το αξίζουν. Ολο το χρόνο φιλοξενούνται εκθέσεις – η τρέχουσα έχει τίτλο «Typocraft» και θα διαρκέσει έως τις 4 Οκτωβρίου. Θα μπορούσα να πηγαίνω καθημερινά, αν μου το επέτρεπε το πορτοφόλι μου. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να παρακολουθήσετε και κάποιο event. Πρόσφατα, σε συνεννόηση με άλλα καταστήματα της περιοχής, οργανώθηκε επίδειξη μόδας στο… πεζοδρόμιο!

– ANTII LUMIAINEN


Siltanen

Hämeentie 13 B

Δευτέρα-Πέμπτη 11.00-02.00,

Παρασκευή-Σάββατο 11.00-03.00,

Κυριακή 20.00-03.00

Noodles: 14,80 €

Τις ηλιόλουστες μέρες θα βολευτείτε στην όμορφη βεράντα του, τα κρύα απογεύματα του χειμώνα θα βρείτε καταφύγιο από την καταχνιά και το κρύο στη ζεστή σάλα του. Το Siltanen είναι αυτήν τη στιγμή ένα από τα καλύτερα κλαμπ της πόλης, πιο άνετο και μεγαλύτερο από ένα συνηθισμένο μπαρ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας σερβίρει νόστιμο βιετναμέζικο φαγητό, ενώ τα βράδια γνωστοί DJs και μπάντες μετατρέπουν το ήσυχο μπαρ σε κλαμπ με δυνατή μουσική και ενθουσιώδεις θαμώνες. Χορέψτε με την ψυχή σας, αυτό κάνουν όλοι!

– ANTTI HEIMO


Παραλία Suomenlinna

Suomenlinna

Καθημερινά 06.20-02.20

Πάρτε το φεριμπότ από το λιμάνι της πόλης και σε δεκαπέντε περίπου λεπτά θα φτάσετε σε αυτό το «θαλάσσιο οχυρό», ένα νησί-κάστρο προστατευόμενο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στη βόλτα σας θα δείτε όμορφα καφέ, καταπράσινα λιβάδια, ένα μπαρ-ζυθοποιείο, τα σκουριασμένα κανόνια να προβάλλουν από τα τείχη του παλιού κάστρου, αλλά και τη μικρή παραλία του νησιού που το καλοκαίρι γεμίζει από οικογένειες και τουρίστες – τον Σεπτέμβριο όμως είναι υπέροχα ήσυχη. Μου αρέσει να βρίσκω καταφύγιο στους βράχους που κρέμονται πάνω από την ακτή· είναι ιδανικό μέρος για πικνίκ και βουτιές. Μερικές φορές θα συναντήσετε διάφορους τολμηρούς που διασκεδάζουν κάνοντας βουτιές στη θάλασσα από τα τείχη. Εσείς μην το κάνετε, είναι πέρασμα πλοίων και μπορεί να κινδυνεύσετε.

– ANTTI HEIMO


Μουσείο Τέχνης Ελσίνκι

Eteläinen rautatienkatu 8

Τ/+358931087001

Τρίτη-Κυριακή 11.00-19.00

Είσοδος: από 8 €

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει! Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην αναφερθώ στον εργασιακό μου χώρο, το HAM. Το μουσείο στεγάζεται στο Tennispalatsi, ένα όμορφο κτίριο της δεκαετίας του 1930, και φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης. Εως τον Ιούλιο εκτίθενται έργα σύγχρονων Φινλανδών καλλιτεχνών από μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές της χώρας. Το απόγευμα της τελευταίας Παρασκευής κάθε μήνα η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ σε δύο χώρους του η πρόσβαση είναι ελεύθερη στο κοινό: στην Γκαλερί, που είναι αφιερωμένη σε ανερχόμενους καλλιτέχνες, και στο ισόγειο, όπου οι μεγάλες τζαμαρίες «εκθέτουν» τους επισκέπτες στο βλέμμα των περαστικών μαζί με τα έργα που φιλοξενούνται. Συμβουλή: Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τις τουαλέτες του μουσείου. Μη ρωτήσετε γιατί. Σας περιμένει μια έκπληξη!

– AINO-MARJA MIETTINEN


Πάρκο Katri Vala

Vilhovuorenkuja 18

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Το πρώτο βιβλίο της αναγνωρισμένης ποιήτριας Katri Vala είχε τίτλο «Μακρινός κήπος». Αυτό το πάρκο που φέρει το όνομά της δεν είναι μακρινό, μοιάζει περισσότερο με μυστικό κήπο. Βρίσκεται δίπλα στο σταθμό του μετρό Sörnäinen, αλλά έτσι όπως απλώνεται πάνω στο λόφο είναι δύσκολο να το εντοπίσει κανείς, ακόμη και κάποιοι ντόπιοι έκαναν χρόνια να μάθουν την ύπαρξή του. Το καλοκαίρι το πάρκο είναι γεμάτο λουλούδια και μοιάζει με ένα πολύχρωμο χαλί που αλλάζει διαρκώς αποχρώσεις. Μπορείτε να πάτε για shopping στα μαγαζιά της γειτονιάς, να κάνετε πικνίκ ή να απολαύσετε τη βόλτα σας τρώγοντας ένα δροσερό παγωτό. Η θέα είναι όμορφη, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα κόβει την ανάσα.

– AINO-MARJA MIETTINEN

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή