ΕΕ: Καμία διαπραγμάτευση αν δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50

ΕΕ: Καμία διαπραγμάτευση αν δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη ρεαλιστική κρίνουν στις Βρυξέλλες την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή την εβδομάδα. Ο  Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν αναμένεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50, που ξεκινάει τις διαδικασίες εξόδου μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από πλευράς των υπολοίπων 27 υπάρχει «ευρεία κατανόηση», λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου δεν είναι εφικτή. 

Αύριο κατά την διάρκεια του δείπνου της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Κάμερον θα παρουσιάσει στους υπόλοιπους 27 ηγέτες των κρατών μελών τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Το σήμα όμως από τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο: δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση, επίσημή ή ανεπίσημη, αν δεν ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Μέχρι όμως να γίνει η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να συμμετέχει στα Συμβούλια και στις διαδικασίες αλλά σίγουρα με μειωμένη επιρροή. 

«Δύο χρόνια αναμένονται να διαρκέσουν οι συζητήσεις και εκεί θα εξεταστούν όλα τα θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Μαργ. Σχοινάς. 

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το άρθρο 218 που θα καθορίσει την σχέση της επόμενης μέρας μεταξύ της ΕΕ και μιας τρίτης χώρας θα πρέπει να εξεταστούν σε συνάρτηησ με τους όρους του «διαζυγίου» των δύο μερών.

Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι ότι δεν πρόκειται δημοσίως τα κράτη μέλη και η Επιτροπή  να ασκήσουν μεγάλη πίεση στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τους Βρετανούς, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση οι λαϊκιστές θα έχουν άλλο ένα επιχείρημα για να υποστηρίξουν ότι στην Ευρώπη δεν γίνεται σεβαστή η βούληση των λαών. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η πίεση προς το Λονδίνο θα είναι ασφυκτική. 

Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι μετά την υποβολή της παραίτησης του Βρετανού Τ. Χιλλ από την θέση Επιτρόπου υπεύθυνου για τις κεφαλαιαγορές και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, υπήρξε πρόταση του κ. Ζ.Κ.Γιούνκερ προκειμένου να παραμείνει αλλά ο βρετανός πολιτικός ήταν ανένδοτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή