Εκκληση Στ. Θεοδωράκη στα κόμματα να μην καταργηθεί το μπόνους

Εκκληση Στ. Θεοδωράκη στα κόμματα να μην καταργηθεί το μπόνους

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να υιοθετήσουν το εκλογικό μοντέλο που προτείνει το Ποτάμι, προκειμένου το μπόνους στον νικητή να μειωθεί δραστικά, αλλά να μην καταργηθεί, κάλεσε χθες ο Στ. Θεοδωράκης τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απευθύνθηκε δε πρωτίστως στην κ. Φώφη Γεννηματά, που «φλερτάρει» με τη στήριξη της απλής αναλογικής, καλώντας την να συνειδητοποιήσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά σύμφωνο ακυβερνησίας της χώρας. «Κάνουμε έκκληση στα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αποδεχθεί την πρότασή μας για αναλογικό μπόνους και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα. Θα είναι έγκλημα αυτήν τη στιγμή για τη χώρα», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, ασκώντας δριμεία κριτική στον Αλ. Τσίπρα, τον παρομοίασε με τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Για να γίνει αρεστός στην εσωκομματική του αντιπολίτευση, ανοίγει τις πύλες της κολάσεως με ένα σύστημα που θα σημάνει τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Θα γεμίσει η Βουλή με ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας, με λαϊκιστές και δημαγωγούς μιας χρήσης», είπε. Και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Ποτάμι να στηρίξει την επίμαχη πρόταση, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι διαπράττει το έγκλημα που έκανε και ο Τσοχατζόπουλος το 1989, όταν χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να συγκροτηθεί κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι με τη στάση του Ποταμιού δυσχεραίνεται ο στόχος της κυβέρνησης να ισχύσει αμέσως η πρότασή της, καθώς ήδη οι 75 βουλευτές της Ν.Δ. και οι 15 του ΚΚΕ έχουν προαναγγείλει ότι θα την καταψηφίσουν. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι 10 του Ποταμιού, όπως και ο πρώην βουλευτής του Χ. Θεοχάρης (έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την απλή αναλογική), φτάνουμε στις 101 ψήφους. Επομένως δεν μπορεί να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα και ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοσθεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Καμία απάντηση

Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να σχολιάσουν την έκκληση Θεοδωράκη. Ωστόσο, στη Χαρ. Τρικούπη υπενθύμιζαν ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπέρ της απλής αναλογικής έχει κατατεθεί με πρόταση νόμου από το 2015 και επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνδιάσκεψη. Το περιβάλλον, πάντως, της κ. Γεννηματά έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει χθες και μια πρόσφατη δήλωσή της. Οτι η ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίσει ανά άρθρο τον εκλογικό νόμο, αλλά θα αποφασίσει όταν τον δει εν συνόλω. Βουλευτές δε του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Λοβέρδος, άφηναν να εννοηθεί ότι αρκεί να υπάρχει μία παραφωνία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τελικά και η ΔΗΣΥ να ακολουθήσει τη γραμμή του Ποταμιού.

Από τις χθεσινές τοποθετήσεις, ωστόσο, του κ. Θεοδωράκη διεφάνησαν και άλλες διαφορές του με την κ. Γεννηματά, οι οποίες δυσκολεύουν το εγχείρημα της σύμπραξής τους. Ο ίδιος υπογράμμισε ξανά ότι δεν θα δεχθεί να μετάσχει σε μια ομοσπονδία κομμάτων, όπως επιθυμεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και την προκάλεσε να διεκδικήσουν από κοινού «σε ανοικτή εκλογή αρχηγού με κάλπες την ηγεσία του νέου σχήματος βάσει των θέσεων που έχει ο καθένας για τις μεγάλες αλλαγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή