Κρεμλίνο: «Συγγνώμη» Ερντογάν στον Πούτιν για την κατάρριψη

Κρεμλίνο: «Συγγνώμη» Ερντογάν στον Πούτιν για την κατάρριψη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γραπτή επιστολή απολογήθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο, που προκάλεσε το άμεσο «πάγωμα» των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας, ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Θέλω να εκφράσω για μία ακόμη φορά τη συμπάθειά μου και να δώσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου που έχασε τη ζωή του και λέω συγγνώμη», έγραφε ο Ερντογάν στην επιστολή του με βάση τα λεγόμενα του Κρεμλίνου. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ωστόσο, αν και επιβεβαίωσε ότι ο Ερντογάν έστειλε την επιστολή στον Πούτιν δεν έκανε λόγο για απολογία, αλλά για έκφραση λύπης προς την οικογένεια του πιλότου από την οποία ζητήθηκε να «συγχωρέσουν» την τουρκική πλευρά.

Ο τουρκικός στρατός είχε καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό τζετ, επειδή, όπως υποστήριξε η Αγκυρα, πέρασε παράνομα στον τουρκικό εναέριο χώρο με κατεύθυνση τη Συρία. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι αυτό συνέβη και απάντησε με την επιβολή περιορισμών, που αφορούσαν και το σχέδιο κατασκευής ενός αγωγού, που θα μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά θα πάψουν να ισχύουν, εάν ο Ερντογάν απολογηθεί προσωπικά για το γεγονός. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για άρση των περιορισμών. «Στην επιστολή δηλώνεται συγκεκριμένα ότι η Ρωσία είναι φίλιο κράτος της Τουρκίας και στρατηγικός συνεργάτης, με τον οποίο οι τουρκικές αρχές δεν επιθυμούν να χαλάσουν τις σχέσεις τους», σχολίασε, επίσης το Κρεμλίνο.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται να αυξήσει τους συμμάχους της και να μειώσει τους εχθρούς της. Τη Δευτέρα, Ισραήλ και Τουρκία ανακοίνωσαν ότι θα προωθήσουν την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ύστερα από έξι χρόνια στασιμότητας μετά την κρίση του Μαβί Μαρμαρά, που οδήγησε σε διακοπή των διπλωματικών δεσμών. Κινητήρια δύναμη πίσω από τη συμφιλίωση Ιερουσαλήμ και Αγκυρας φέρεται να είναι η προοπτική σύναψης μιας ενεργειακής συμφωνίας με επίκεντρο τη Μεσόγειο, αλλά και οι αυξανόμενοι περιφερειακοί κίνδυνοι ασφαλείας.

Οπως ανέφερε ο Γιλντιρίμ, οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν πρέσβεις το συντομότερο δυνατόν. Ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολίασε από την πλευρά του ότι η εξομάλυνση των σχέσεων ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ενεργειακών προμηθειών φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. «Πρόκειται για στρατηγικό ζήτημα για το κράτος του Ισραήλ, που δεν θα μπορούσε να προχωρήσει διαφορετικά», διευκρίνισε ο Νετανιάχου. «Ας ξεκινήσει η εξομάλυνση και ο βαθμός συνεργασίας σε κάθε ζήτημα θα καθορισθεί από τις προσπάθειες της κάθε χώρας», σχολίασε πιο συγκρατημένα ο Γιλντιρίμ. Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε τη συμφωνία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι από τη Ρώμη. «Είμαστε εμφανώς ικανοποιημένοι στην κυβέρνηση» είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την καθοριστική επίδραση που θα έχει η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ για την ισραηλινή οικονομία. Για «διπλωματική νίκη» έκαναν λόγο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι σχέσεις Αγκυρας-Ιερουσαλήμ υπέστησαν ισχυρό σοκ, όταν τον Μάιο του 2010 Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν, έπειτα από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή τουρκικής ΜΚΟ, που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους. Κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι ακτιβιστές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ, αν και η άρση του αποτελούσε ένα από τα αιτήματα της Τουρκίας για τη σύναψη της συμφωνίας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφέρεται στους Παλαιστινίους μέσω των ισραηλινών λιμανιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή