Mεγάλη καταστροφή στα Δερβενοχώρια

Mεγάλη καταστροφή στα Δερβενοχώρια

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη παρέμενε χθες η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς στα Δερβενοχώρια, καθώς χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν καεί ήδη, σε μια πυρκαγιά που μαίνεται από το Σάββατο το βράδυ. Οι φλόγες μέχρι αργά χθες το βράδυ κατάκαιγαν σε πολλά σημεία της δύσβατης περιοχής και κινούνταν σε τρία μέτωπα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας Βασίλειο Περγάλια. «Το ένα μέτωπο κινείται προς την κατεύθυνση της Οινόης, το δεύτερο είναι κοντά στο χωριό Στεφάνη, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, ενώ το τρίτο κινείται προς Μάνδρα – Μαγούλα, στην κατεύθυνση της Ελευσίνας», είπε στην «Κ» ο κ. Περγάλιας. «Οταν έχουμε να κάνουμε με φωτιά, η κατάσταση είναι πάντα επικίνδυνη», υπογραμμίζει. Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ, το μέτωπο της Οινόης αναζωπυρώθηκε εξαιτίας της αλλαγής στη φορά των ανέμων, και η φωτιά πλησίασε το χωριό Πράσινο, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις αποθήκες της Πυρκάλ.

Πάντως, η κατάσταση χθες ήταν σχετικά βελτιωμένη σε σχέση με την Κυριακή. Λόγω της εξασθένισης των ανέμων και της συμμετοχής μεγάλου αριθμού δυνάμεων στην κατάσβεση, η ένταση της πυρκαγιάς περιορίστηκε.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν έξι αεροσκάφη Καναντέρ και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των επίγειων δυνάμεων. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στην κατάσβεση έπαιρναν μέρος 268 πυροσβέστες, 92 υδροφόρες της Πυροσβεστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης 30 στρατιώτες και πέντε σκαπτικά μηχανήματα. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας εξήγησε χθες στην «Κ» ότι η περίμετρος της πυρκαγιάς ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και ότι κατά μήκος αυτής υπήρχαν μικρά, ενεργά μέτωπα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 10.40 μ.μ. του Σαββάτου σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το χωριό Στεφάνη του Δήμου Τανάγρας. Ερευνα στην περιοχή για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή αεροσκάφος Καναντέρ CL 215 κατέπεσε στη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, με τους χειριστές του να βγαίνουν ευτυχώς σώοι από το σκάφος. Μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο 251 Νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο. Ερευνα για να προσδιοριστούν τα αίτια της συντριβής διενεργεί η Πολεμική Αεροπορία.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους «Ελληνες πυροσβέστες, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες», υπογραμμίζοντας τον ηρωισμό των πιλότων του Καναντέρ.

«Αυτήν τη στιγμή εκείνο που προέχει και το μέλημά μας πρέπει να είναι να τελειώνουμε με αυτή τη φωτιά», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης: «Ολοι έχουμε δώσει τα πάντα, στη μάχη, στον αγώνα κατά της πυρκαγιάς. Νομίζω πρέπει να εστιάσουμε σ’ αυτό και να μην παρασυρθούμε από άλλες συζητήσεις, τουλάχιστον μέχρι να τελειώνουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώνουμε σχετικά γρήγορα. Βεβαίως μιλάμε για μια φωτιά η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη».

Στη μάχη της πυρόσβεσης η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε διαθέσει 15 μηχανήματα και 20 υδροφόρες. «Μέλημά μας είναι να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, μετά όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην καταγραφή των ζημιών, αλλά να γίνει και η έρευνα για το ποια ήταν τα αίτια της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς. Ενδεχομένως να υπάρχουν εικασίες, αλλά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τανάγρας σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν καεί δασικές εκτάσεις και ελαιόδεντρα, καθώς και ένα μαντρί. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί σπίτια ή υποδομές. Αλλά η καταστροφή σε δασικές εκτάσεις είναι μεγάλη, αν και ακόμα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ακριβές μέγεθός τους, λόγω των πυκνών καπνών που δεν επιτρέπουν εκτίμηση», συμπληρώνει ο κ. Περγάλιας.

Ο καπνός της φωτιάς που έκαιγε για δύο ημέρες επεκτάθηκε και, ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων, έφτασε μέχρι και στην Αθήνα, με αποτέλεσμα χθες σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας να μυρίζει καμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή