Ευάλωτες στις αναταράξεις του Brexit οι αναδυόμενες αγορές

Ευάλωτες στις αναταράξεις του Brexit οι αναδυόμενες αγορές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και οι αναδυόμενες αγορές υποφέρουν από τις συνέπειες του Brexit, με τα χρηματιστήριά τους να υποχωρούν έντονα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και τα εθνικά τους νομίσματα να υποτιμώνται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2011. Χθες το κινεζικό γουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών, με την κεντρική τράπεζα να ανέχεται την πτώση του και να μην παρεμβαίνει. Η δε άνοδος του δολαρίου ενισχύει την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των αναδυόμενων αγορών, δεδομένου ότι κυβερνήσεις και εταιρείες θα εξυπηρετούν δυσκολότερα δάνεια που έχουν πάρει σε δολάριο.

Τα χρηματιστήρια Τσεχίας, Νοτίου Αφρικής και Πολωνίας υποχωρούσαν χθες κατά τουλάχιστον 1,5%. Στη Βραζιλία ήταν οι τραπεζικές μετοχές αυτές που υποχωρούσαν περισσότερο. «Οι αγορές που είναι πιο ευάλωτες στο Brexit, όπως της Νοτίου Αφρικής και αυτές στην Ανατολική Ευρώπη, υποφέρουν περισσότερο», εξηγεί στο Bloomberg ο Γουίλιαμ Τζάκσον, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics στο Λονδίνο. Την ίδια στιγμή, το τίμημα που απαιτούν οι επενδυτές ώστε να αγοράσουν κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε χθες κατά 11 μονάδες βάσης στις 411 μονάδες σε σχέση με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan. O χρηματιστηριακός δείκτης αναδυόμενων αγορών της MSCI υποχωρούσε χθες κατά 1,6%, ενώ από το βρετανικό δημοψήφισμα και μετά έχει υποχωρήσει κατά 5%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 2015. Το χρηματιστήριο της Πράγας υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών και το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας υποχωρούσε κατά 2,1%. Ο δείκτης νομισμάτων αναδυόμενων αγορών της MSCI υποχωρούσε χθες κατά 0,8%, ενώ είχε υποχωρήσει την Παρασκευή κατά 1,3% με τη μεταβλητότητα να έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ο λόγος που και οι αναδυόμενες αγορές δέχονται πλήγμα από το Brexit είναι η ανησυχία των επενδυτών ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη και το παγκόσμιο εμπόριο. Φοβούμενοι το ρίσκο οι επενδυτές αναζητούν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εκτιμούν ότι τους προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία σε ταραγμένους καιρούς. Μεγαλύτερη πίεση δέχονται οι αναδυόμενες αγορές που έχουν στενές εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία.

Ειδικά οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με περικοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, δεδομένου ότι το Λονδίνο συνεισφέρει τα περισσότερα χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή