«Υπευθυνότητα και σοβαρότητα» η απάντηση Ν.Δ.

«Υπευθυνότητα και σοβαρότητα» η απάντηση Ν.Δ.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και διορατικότητα συνιστούν το πρόταγμα της Ν.Δ. στο νέο ευρωπαϊκό τοπίο που διαμορφώνουν το βρετανικό δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών. Παράλληλα με το αφήγημα για την ανάγκη η Ελλάδα να περάσει στη μετά λαϊκισμό εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι το Brexit είναι ευκαιρία για ένα νέο συμβόλαιο ειλικρίνειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους πολίτες της.

Η πρώτη αποτίμηση του νέου σκηνικού που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη ήταν, εξάλλου, το βασικό θέμα ευρείας σύσκεψης –με τη συμμετοχή όλων των συντονιστών του κοινοβουλευτικού έργου– που έγινε χθες στη Συγγρού παρουσία του κ. Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η γραμμή που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. έναντι του Brexit και ενόψει της σημερινής μετάβασης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την πρώτη ήττα των λαϊκιστών, που, όπως εκτιμούν στη Συγγρού, σηματοδοτεί η πρωτιά και τα αυξημένα ποσοστά του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία.

Το νεοδημοκρατικό στίγμα είχε δοθεί από νωρίς χθες το πρωί με δήλωση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έγραψε (στον λογαριασμό του στο Twitter) ότι οι Ισπανοί έδωσαν τη δική τους απάντηση στον λαϊκισμό και ότι, στους δύσκολους καιρούς, «αναζητούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Λίγο αργότερα, η Συγγρού έκανε λόγο για «καθαρή ήττα» του Podemos, που δείχνει ότι οι πολίτες της Ευρώπης γύρισαν την πλάτη σε όσους πολιτεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις.

Στον τρίτο όροφο της Συγγρού θεωρούν ότι (παρά τις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης) η νίκη του Iσπανού πρωθυπουργού λειτουργεί ανασταλτικά στις πολιτικές λαϊκισμού και δικαιώνει το αφήγημα του προέδρου της Ν.Δ. για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μιας νέας συμφωνίας ειλικρίνειας με τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, όμως, σε αντίθεση με αρκετούς Ευρωπαίους συντηρητικούς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι το Brexit πρέπει να γίνει εφαλτήριο αυτοκριτικής για την Ευρώπη, που πρέπει να ξαναβρεί την επαφή της με την καθημερινότητα και τους πολίτες. Την ευκαιρία να στηρίξει τη θέση αυτή στο ίδιο τραπέζι με την Αγκελα Μέρκελ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι και τον επικεφαλής του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, ενώ αύριο θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, στη χθεσινή σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η διαφωνία της Ν.Δ. στην απλή αναλογική. Κομματικές πηγές έλεγαν ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή και συνεκτική διακυβέρνηση και δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων. Προσέθεταν δε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτελεί συνδυασμό αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας, κάτι που εξασφαλίζεται από το σημερινό σύστημα. Το μόνο που δέχεται η Συγγρού, όπως είχε δηλώσει και ενώπιον του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Ν.Δ., είναι το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή