Ελληνίδες και γυναίκες πρόσφυγες ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ελληνίδες και γυναίκες πρόσφυγες ενώνουν τις δυνάμεις τους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όποιον γνώριζε τα προηγούμενα εγχειρήματά τους, η διάκριση δεν ήρθε σαν έκπληξη. Οι δύο γυναίκες διατηρούν δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η Ελισάβετ Κουλούρη στον τομέα του άρτου με το καταπληκτικό Betty’s Bakery και η Βίβιαν Καραβία στον χώρο του θαλασσινού αλατιού με το επιτυχημένο Nostimo. Η σύμπραξή τους –ήταν δεδομένο– μόνο κάτι σπάνιο θα γεννούσε.

Αυτό ήταν το Solidarity Salt, μία νέα κοινωνική επιχείρηση εξαγωγής ελληνικού θαλασσινού αλατιού, στην οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους γυναίκες από όλη την Ελλάδα και γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας. Ενας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι να έχει μετρήσιμη θετική επίδραση στις ζωές των γυναικών προσφύγων, με αποτέλεσμα την ομαλότερη ένταξή τους στην κοινωνία.

Η Solidarity Salt επιλέχθηκε ανάμεσα σε 1.000 υποψηφιότητες από 36 χώρες για την ημιτελική φάση του European Social Innovation Competition, έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό κοινωνικής καινοτομίας, ο οποίος φέτος είχε θέμα τις «Προοπτικές ενσωμάτωσης στην Ευρώπη». Ειδικότερα, την εξεύρεση καινοτομιών σε προϊόντα, τεχνολογίες και υπηρεσίες που μπορούν να στηρίξουν την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών.

Η ελληνική συμμετοχή έκλεψε τις εντυπώσεις και πέρασε στις 30 επικρατέστερες για ένα από τα τρία βραβεία του τελικού που θα φέρουν έπαθλο 50.000 ευρώ. Η Ελισάβετ και η Βίβιαν είχαν βάλει πολλή σκέψη πίσω από το εγχείρημα. «Η προσφυγική κρίση μάς άγγιξε από την πρώτη κιόλας στιγμή», δήλωσαν. «Είτε με την παροχή επιτόπιας εργασίας στη Λέσβο στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, είτε με υλικοτεχνική στήριξη στα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά, όπου κατέφθασαν οι πρόσφυγες στην Αττική, νιώσαμε ότι είχαμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήρθε ως συνέχεια αυτής της ανησυχίας μας για το ποια θα ήταν η επόμενη μέρα για περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα της ανεργίας». Με την εμπειρία των δικών τους κοινωνικών επιχειρήσεων, κατέληξαν ότι ο συνδυασμός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της συνεργασίας και της αξιοποίησης των ελληνικών προϊόντων είναι το όχημα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Η Solidarity Salt επιδιώκει μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση των γυναικών προσφύγων και την εικόνα που έχουν για τις δυνατότητές τους, να βελτιώσει τα ταλέντα τους και να τις βοηθήσει να αναπτύξουν συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες και να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για επόμενες αντίστοιχες πρωτοβουλίες ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας. «Στόχος μας είναι η Solidarity Salt να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες επιχειρήσεις».

Οι δύο γυναίκες θα βρεθούν στις 4-6 Ιουλίου στην Ακαδημία Κοινωνικής Καινοτομίας στο Βερολίνο μαζί με τους άλλους 29 φιναλίστ. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή