Φόβοι για λιγότερους Βρετανούς τουρίστες φέτος λόγω στερλίνας

Φόβοι για λιγότερους Βρετανούς τουρίστες φέτος λόγω στερλίνας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη διολίσθηση της λίρας έναντι του ευρώ αλλά και μια τυχόν αρνητική εξέλιξη στο ΑΕΠ της Βρετανίας θα επιδράσουν αρνητικά τόσο στις αφίξεις όσο και στη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, άρα και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη βρετανική αγορά, η οποία θα καταστεί ανταγωνιστικότερη για ταξίδια Ευρωπαίων προς αυτήν.

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναλύοντας τα νέα δεδομένα για τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, που δημιουργεί τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η πρόσφατη απόφαση του βρετανικού λαού υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ΣΕΤΕ διαπιστώνει για την τελευταία 10ετία άμεση συσχέτιση των αυξομειώσεων του αριθμού των αφίξεων Βρετανών τουριστών και της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης τους στην Ελλάδα με τις μεταβολές της ισοτιμίας της λίρας έναντι του ευρώ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών από 734 και 743 ευρώ το 2013 και το 2014, αντίστοιχα, αναρριχήθηκε στα 842 ευρώ το 2015.

Κατά τον ΣΕΤΕ, σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων από τη Βρετανία γίνονται τελευταία στιγμή (έως και ένα μήνα προς της αναχώρησης), δηλαδή εντός Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Ομως λόγω του κλίματος που διαμορφώνεται στη Βρετανία και της νέας ισοτιμίας αναμένονται άμεσες μεταβολές στην ταξιδιωτική και καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν ήλιος – θάλασσα. Εάν συμβεί αυτό τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδίων αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδίων κινήτρων. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. ενδέχεται να προκύψουν και άλλες αλλαγές, για παράδειγμα στις αερομεταφορές (δρομολογήσεις, ναύλα), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βασικό πακέτο (κατάλυμα – μεταφορά) που έχει κυρίαρχο ρόλο κατά την επιλογή προορισμού από τον επισκέπτη.

Με αφορμή το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού υπογράμμισε ότι τα ταξίδια προς, από και εντός της Ε.Ε. και τη Βρετανία δεν θα επηρεασθούν βραχυπρόθεσμα. Η διαδικασία που ορίζεται από τη συνθήκη της Λισσαβώνας επιτρέπει μία περίοδο 2 ετών διαπραγματεύσεων από τη στιγμή που η Βρετανία δηλώσει την πρόθεσή της επίσημα για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα διάστημα που και αυτό θα μπορούσε να παραταθεί κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών. Κατά την περίοδο αυτή η νομοθεσία σε σχέση με τον τουρισμό θα παραμείνει αμετάβλητη. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου, Ντέιβιντ Σκόουσιλ, δήλωσε σχετικά ότι «μπαίνουμε σε μία περίοδο αβεβαιότητας της αγοράς που αναμφίβολα θα ασκήσει πιέσεις στον επιχειρηματικό κλάδο των ταξιδίων και του τουρισμού. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι ο κλάδος μας είναι ανθεκτικός και αναμένουμε οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή