Ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων λόγω Brexit ζητεί από την Αθήνα η Ε.Ε.

Ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων λόγω Brexit ζητεί από την Αθήνα η Ε.Ε.

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Πιέσεις για επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος ασκεί στην Ελλάδα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η αβεβαιότητα που ήδη παρατηρείται στις αγορές ενδέχεται να επιδεινώσει τη θέση των πιο ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης. «Τώρα ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με πριν θα πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει εγκαίρως το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος με ιδιαίτερη εμπλοκή στην εφαρμογή του Μνημονίου, απευθυνόμενος σε Ελληνες δημοσιογράφους, τονίζοντας με νόημα: «Οι προαπαιτούμενες δράσεις (milestones) που πρέπει να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο δεν προϋποθέτουν καινούργια νομοθετικά μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν έως τον Ιούλιο, το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου. Δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία». Πρόσθεσε δε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να εφαρμόσει απαρεγκλίτως το πρόγραμμα, καθώς δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων, θέση που αυτή τη στιγμή βεβαίως έχει λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος των δανειστών είναι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να έχει πραγματοποιηθεί έως το δεύτερο ήμισυ του Οκτωβρίου έτσι ώστε κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου να ακολουθήσει νέα εκταμίευση.

Ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος, αν και ανέφερε ότι δεν αναμένεται «τεράστια επίδραση από το Brexit στην ελληνική οικονομά», πρόσθεσε ότι αυτό ενδέχεται να προκαλέσει «μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ερωτηθείς, πάντως, για το ενδεχόμενο να παρασχεθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος λόγω ενδεχόμενης ύφεσης που θα πυροδοτήσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ήταν κατηγορηματικός: «Θα είμαστε αυστηροί. Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή. Γιατί να είμαστε μαλακοί;». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση ισχυρού σοκ στην οικονομία, τότε και μόνον τότε ίσως υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι –ανεξαρτήτως του Brexit– κοινοτικές πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα, τονίζοντας, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Στις άμεσες δράσεις που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο διορισμός του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η περαιτέρω απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων», καθώς και οι αλλαγές στη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια και δη τις αλλαγές στον νόμο 4307/2014 (νόμος Δένδια). Ειδικά σε ό,τι αφορά τον διορισμό εποπτικού συμβουλίου στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι αυτό αναμένεται εντός των επομένων 2-3 εβδομάδων, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να μεταφερθούν στο Ταμείο ακίνητα του Δημοσίου τα οποία δεν ανήκαν ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ ούτε στην ΕΤΑΔ.

Ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος επιχείρησε, εξάλλου, να υποβαθμίσει την «καυτή πατάτα» της επόμενης αξιολόγησης και δη τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, επιμένοντας σε μια ηπιότερη στάση σε σχέση με αυτήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Εάν η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά κάνει λογικές προτάσεις, θα είμαστε ανοιχτοί», δήλωσε, ενώ τόνισε ότι ποτέ η Κομισιόν δεν τάχθηκε υπέρ της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο προ κρίσης καθεστώς», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι στην Ελλάδα το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει την ύπαρξη υπουργικής απόφασης για κάτι που συμβαίνει σε μια εταιρεία. Ιδιαίτερη βαρύτητα, από την άλλη, φαίνεται να δίνει η Κομισιόν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης στο θέμα της απελευθέρωσης αγορών προϊόντων, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην απονομή δικαιοσύνης και στον δημόσιο τομέα, με κοινοτικές πηγές να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στα ειδικά μισθολόγια.

Αργούν οι αγορές ομολόγων από ΕΚΤ

Οι προσδοκίες για επιτάχυνση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται ότι περικόπτονται. Πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε χθες ότι ακόμη δεν πληρούνται οι σχετικοί κανόνες και δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι σχετικοί περιορισμοί. Συνέδεσε δε το ζήτημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ έχει συνυπογράψει τη σχετική εκτίμηση της Κομισιόν. «Το πρόβλημα με τις προβολές σε βάθος χρόνου είναι παρακινδυνευμένες. Η κυβέρνηση επενδύει σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει», τόνισε η ίδια πηγή.Πάντως, αναφερόμενος σε πιθανές συνέπειες στο Brexit ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι δεν αναμένονται πολλές επιπτώσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει αρκετά για τη σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και γι’ αυτό επιμένουμε», δήλωσε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που τελικώς ελήφθησαν για τα «κόκκινα» δάνεια είπε: «Θα μπορούσαν να είναι πιο τολμηρά, όμως πρόκειται για ευαίσθητο θέμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή